Visszatér a vászonra A Jó, a Rossz és a Csúf!

Western klasszikussal folytatódik a Pólus Mozi „Klasszik” filmklubja

Október 30-án Sergio Leone kultikus westernfilmjével, A Jó, a Rossz és a Csúf vetítésével folytatódik a Pólus Mozi filmtörténeti klasszikusokat újra nagyvásznon bemutató filmklubja.

Második évadánál tart a premierfilmek mellett számos egyedi tartalmakat, pl. koncertfilmeket és bábszínházi gyermekprogramokat is műsorra tűző Pólus Mozi „Klasszik” filmklubja, ahol örökbecsű és kultikussá vált, ám mozikban ma már alig vagy egyáltalán nem hozzáférhető filmalkotások digitálisan restaurált változatait vetítik. A 2018. őszi-téli időszak első vetítése október 30-án kedden Sergio Leone western klasszikusa, A Jó, a Rossz és a Csúf lesz Clint Eastwood, Eli Wallach és Lee Van Cleef főszereplésével, és Ennio Morricone felejthetetlen filmzenéjével.

A film története az amerikai polgárháború idején játszódik a vadnyugaton, ahol a mexikói Tuco és társa, a csak „Szőkének” nevezett Joe sajátos módját választja a pénzkeresetnek: a Tuco fejére kitűzött vérdíjak begyűjtéséből élnek. Szőke leszállítja a banditát a város seriffjének, majd mielőtt a felakasztására sor kerülne, megmenti őt a bitófától – ezt követően pedig jöhet a következő település, ahol a trükköt még senki sem ismeri. Az üzlet virágzik, a bevétel nő, azonban a két cinkostárs végül összeveszik az osztozkodásnál. Amikor egy kirabolt pénzszállító kocsira bukkannak a sivatagban, Tuco megragadná az alkalmat, hogy leszámoljon társával, de kiderül, hogy egy haldokló tiszt elmondta Szőkének, hol rejtették el az aranyat. Tuco így kénytelen ismét társulni Szőkével, ám az arany utáni hajszába a kegyetlen Angyalszem is bekapcsolódik.

A nagyszerű olasz direktor, a spagettiwestern megalkotójaként számon tartott Sergio Leone hét alkalommal rendezett egész estés filmet, s ezek közül öt film is klasszikussá nemesedett. A Volt egyszer egy Amerika, illetve a Volt egyszer egy vadnyugat mellett méltán váltak világhírűvé az úgynevezett Dollár-trilógiába tartozó alkotásai is: az 1964-es Egy maréknyi dollárért, a rá egy évre bemutatott Pár dollárral többért, valamint az 1966-os A Jó, a Rossz és a Csúf. Az említett három mozi egyik közös pontját Clint Eastwood személye jelenti, aki ezekkel alapozta meg egyik legjellemzőbb karaktertípusát: a szófukar hőst. De vétek lenne említés nélkül hagyni a további két címszereplőt, hiszen Eli Wallach és Lee Van Cleef játéka nélkül Leone műve talán nem is válhatott volna ilyen komoly mértékben a westernfilmek egyik hivatkozási alapjává. Ahogy nem válhatott volna Ennio Morricone feledhetetlen zenéje nélkül sem, mely annyira önálló életre kelt, hogy azóta is egy olyan filmzenei slágerként tartják számon, melyet szinte nincs is, aki ne ismerne.

A Jó, a Rossz és a Csúf – a Pólus Mozi Filmklubjának keretén belül – hosszú idő elteltével ismét a mozivászonra költözik, hogy a rajongók és az új nézők pontosan oly módon élvezhessék, ahogyan azt Sergio Leone megálmodta. Az egyszeri filmklub vetítésnek a Pólus Mozi Nagyterme ad helyet 2018. október 30-án, 19 órakor, ahol a film szinkronizált változatban, digitálisan felújított képpel lesz látható, 120m2-es mozivásznon. Jegyek kaphatók a Pólus Mozi jegypénztárában és honlapján. 

A Pólus Mozi Klasszik Filmklub további idei epizódjai a háború filmek legnagyobb klasszikusait hozzák el műfaj rajongóinak: november 27-én a Piszkos tizenkettő (1967) és december 18-án a Kelly hősei (1970) kerül újra nagyvászonra.