2020.09.13 15:51 Hámori Balázs Olvasottság: <100x
0

Egy újabb botladozó found footage

Direkt nem olvastam véleményeket és kritikákat, csak a rövid leírását a filmnek, hogy nagyjából tudjam, mi a sztori, ami egyébként felkeltette az érdeklődésemet, mivel a történetnek van valamennyi valóságalapja, ami egy horror esetében izgalmas tény.

A valós háttér durván annyi, hogy a Szovjetunió égisze alatt rejtélyes körülmények között meghalt 9 hegymászó, amit igyekeztek lakat alatt tartani (ami pont, hogy felhívta az emberek figyelmét az esetre), és valamiféle elfogadható magyarázatot adni, ami több újságíró rejtélyes halálához is vezetett, akik próbálták kideríteni, mi is történt valójában. A film pedig egy csapatot mutat be, akik a rejtély megoldása érdekében ellátogatnak a helyszínre, ahol az egész kezdődött évtizedekkel korábban.

Egy újabb botladozó found footage

Mindjárt az elején, ahogy bejelentik, hogy végre elindulnak, kapunk egy híradót, ami egész korrekt volt found footage létére, szóval ez tetszett. A felvezetés amúgy is egész jó, igyekeznek eljutni a helyszínre, és közben sikerül plusz infókat begyűjteni, de amerikai egyetemisták lévén a kötelező piálás nem maradt ki. A film nézeti magát egészen addig, amíg a Jeti szóba nem kerül, ott ugyanis kicsit megakad az érzés, főleg amikor megtalálják a !SPOILER! levágott nyelvet !SPOILER VÉGE! egy olyan helyen, ahol állat nem hagyhatta. Értelmes ember már itt visszafordulna, de ők természetesen nem teszik, persze hogy nem, mivel nem lenne film ezek után, de akkor is, a csapat többsége abszolút nem foglalkozik ezzel a ténnyel.

Az is hülyeség volt, hogy a főszereplő nőnek a tapasztalt hegymászók ellen annyi az érve a maradás mellett, hogy nem fog hasonlítani az eredeti helyszínre egy másik, mikor szinte minden ugyanúgy néz ki: hegyek, sziklák és rohadt sok hó. !SPOILER! Éjjel két főszereplőnk talál egy ajtót, amiről megállapítják, hogy kívülről zárható, tehát valamit bent akartak tartani, erre lazán kinyitják, majd eltitkolják a csapat többi tagja elől. Másnap hajnalban pedig robbanásokat hallanak, valaki ugyanis lavinával kívánta elintézni a csapatot (talán mint 59-ben?), !SPOILER VÉGE!, és mint mindig, van, aki annyira hülye, hogy az egyértelműt is balesetnek tekinti, ami engem pl. rohadtul irritál, csakúgy, mint a nagymenő, aki súlyos sérülés közben is azon van kiakadva, hogy ezt felvették.

A jelző fényt is nem fel, hanem előre lövik ki, és persze okoljuk egymást a konfliktus valós megoldásának keresése helyett. !SPOILER! Megjelenik két ember, aki végezni akar a túlélőkkel, itt persze előjön a "nem hagylak magadra" tökölés, mivel egyikük nem tud lábra állni, és innentől a 3 túlélő a bunkerben húzza meg magát kiutat remélve, ami igazából jelen helyzetben logikus döntés. Itt viszont újabb hiba, hogy ahelyett, hogy kussolnának, kiabálnak, sírnak stb. Aztán jönnek a felfedezések a bunker mélyén, a laborban; Djatlovék esete után nem voltak regisztrált halálesetek, valamint egy amerikai félresikerült kísérlet bizonyítékait is megtalálják. Innentől azonban csak a két főszereplő halad tovább, 3. társuk sérült és nem tud haladni (noha vállon lőtték) !SPOILER VÉGE!, és minél beljebb mennek, annál jobban eldurvul a helyzet, ami viszonylag valósághű is (ha a régi összeesküvés-elméleteket vesszük alapnak), és egyébként a helyszínek jól néznek ki, ami amúgy mindenhol jól nézett ki.

Aztán jön egy kis paranormalitás is, mert miért ne, aztán ami ennek ellenére sz@rul nézett ki, az a CGI, ez basszus kritikán aluli, mintha 2005 lenne, nem pedig 2013. A vége pedig kiábrándító volt, mert túltolták a természetfelettit magyarázatként. Összességében megmaradt B szinten, amit sajnáltam, mivel found footage létére a szörnyeket leszámítva jól nézett ki (a kamerarángatás ellenére is), a hangok is egész jók voltak, ahogy a színészektől se voltam rosszul. Egyszer megnézhető, bár van, akinek ennyire se ajánlanám, ehhez ugyanis el kell viselni a found footage-féle bénázásokat, és kell egyfajta kíváncsiság az ilyen teóriák iránt.

horror | misztikus | thriller

Az igaz történeten alapuló film Oroszországba repíti nézőit, ahová öt mindenre elszánt amerikai diák indul útnak a múlt rejtélyes haláleseteit kutatni. 1959-ben kilenc... több»

0