2022.06.29 14:31 Artemisia Olvasottság: 253x
5

Hazatérés

Charles Frazier lebilincselő regénye nyomán készült Antony Minghella gyönyörű szerelmi drámája, mely az amerikai polgárháború zűrzavaros éveiben játszódik.

A remekbe szabott, érzelmekkel teli történet az alacsony sorba született, kenyerét kétkezi munkával kereső Inman (Jude Law) és a vagyonos családból származó Ada (Nicole Kidman) között hirtelen fellobbanó, és többé el nem múló szerelmét énekli meg. Találkozásuk helyszíne, a festői szépségű Hideghegy ellenpontozza a háború megrázó, nyers képeit. Az idilli és a pokoli ilyen módon való összehasonlítása még megrendítőbbé teszi az elválásukat. A csaták kendőzetlenül véres valósága pedig kézzelfoghatóvá teszi mindazt a szenvedést, amit a szereplőknek át kell élniük. Bár, mindössze egyetlen snitt játszódik közvetlenül a frontvonalon, az annyira erőteljes, és olyan embertelenül brutális, hogy nincs is szükség többre: hatása egészen a film végéig tart. Megértük belőle, hogy mi elől menekül Inman, és mi fenyeget minden embert, legyenek akár a fronton, akár a hátországban.

Hazatérés

A két szálon futó cselekmény egyik oldalán Inman ezernyi megpróbáltatáson és gyötrelmen át vezető útja jelenik meg, a másikon pedig Ada, és a Hideghegyen maradottak küzdelmét láthatjuk. Antony Minghella, Ada szívszorító sorsán keresztül érzékletesen beszél a háború társadalomra és gazdaságra gyakorolt pusztító hatásáról. Magukra maradt nők és gyerekek, csonka, gyászoló családok, nélkülözés, éhezés, bujdosó dezertőrök, a katonák és polgárőrök fosztogatásai, a civilekkel való kegyetlenkedéseik, teljes reménytelenség.

Ilyen körülmények között várja haza szerelmét Ada, aki neveltetése folytán semmit sem tud a vidéki életről és a gazdálkodásról. A mindenét elveszítő, éhező és kéregetni kényszerülő Adában csak az Inman hazatérésébe vetett hit tartja a lelket. A találkozás reménye ad erőt számára a talpra állashoz. Váratlan segítőtársa is érkezik Ruby, a talpraesett, jég hátán is megélő parasztlány személyében, aki Renée Zellweger méltán Oscar-díjas alakításában a film legjobb mellékszereplője lesz.

Remek mellékszereplőkből pedig Inman útja során sincs hiány. Philip Seymour Hoffman például egy visszataszító tiszteletest alakít, de akad itt mindenféle szereplő: a dezertőröket tőrbe csaló, és polgárőri kézre juttató, züllött családon át a kecskékkel suttogó vajákos asszonyig. Az egyik legmegejtőbb jelenet Natalie Portman karakteréhez, Sarah-hoz kötődik. Az Inmannel kedvesen bánó özvegyre és beteg babájára portyázó katonák támadnak. A tömény brutalitás, ami ebben a jelenetben van, talán éppen azért olyan letaglózó, mert ez általános volt azokban az időkben. A kegyetlen katonák Sarah csecsemő fiát is megkínozzák, amelynek legmegindítóbb momentuma, hogy a Cilian Murphy által megformált katona, az egyetlen, akinek megesik a szíve a gyereken.

Eközben pedig a Hideghegyen Ada és Ruby barátságának gyönyörű szövődését láthatjuk. A két nő eltérő társadalmi státuszuk és világszemlétük ellenére együtt dolgoznak azon, hogy legyen elegendő élelmük a télre és. hogy Ada minél többet megtanuljon a gazdálkodásról és a háztáji munkáról. A teljhatalmú polgárőrök rettegésben tartják a környéket, amire a Swanger családon való rajtaütés a legjobb példa: a dezertáló fiaikat bújtató idős házaspárral ördögi gonoszsággal bánnak el. Az idős Esco Swangert leszúrják, feleségét megkínozzák, majd a szeme láttára lövik agyon szinte még gyerek fiait.

A sokkoló jelenetet egy hasonlóan sokkoló követi: Ruby apjának és zenész társának kivégzése a fagyos éjszakában.

A háború és az emberi kegyetlenség ábrázolását pedig csak Inman és Ada egymás utáni szüntelen vágyakozása töri meg. Szerelmük a tisztaságot és a jóságot képviseli egy sötét és rideg világban. Bár a találkozás, melynek gondolata négy éven keresztül emberfeletti nehézségen át hajtotta őket, végül nem marad el, de boldogságuk törékeny, és hamar szétszakítja őket a keserű valóság.

Végső soron a beteljesületlen szerelem regéje ez, konklúziója mégis pozitív, hiszen Inman és Ada szerelme beteljesületlenül is örökké tart, az epilógusban vidáman játszadozó Grace Inman pedig az élő bizonyítéka annak, hogy semmi sem volt hiába való abból, amit egymásért tettek.

A mesteri történetszövést és rendezést a mesterinél is tökéletesebb színészi játékok koronázzák meg. Nicole Kidman és Jude Law zseniális párost alkotnak, végletekig azonosulnak a karaktereikkel. Nicole Kidman a jólétben nevelkedett úrilányból a szemünk láttára erős, mindent túlélő nő lesz. Jude Law pedig végig hiteles a hazafias eszmékből kiábránduló, az öldökléstől megcsömörlött dezertőr, és a szótlan, szerelme kedvéért bármit megtevő, cserébe pedig semmit nem kérő férfi szerepében is.

Renée Zellweger elképesztő teljesítményt nyújt a minden finomságot nélkülöző Ruby szerepében, aki bár rejtegetni igyekszik érzelmeit, az apjával, Stobrod Thewes-zal való interakciói mégis felszínre hozzák érzékeny oldalát. Brandan Gleeson pedig szintén remekül alakítja a lányával rosszul bánó, ám mindent megbánó apát.

A film látványvilága, a vadregényes tájak gyönyörűek, John Seale operatőri munkája hibátlan, ahogy Gariel Yared mindig a kellő hatást kiváltó zenei aláfestése is.

Az egész film hibátlan, akár a történetét, karaktereit, színészi alakításait, technikai megvalósítását vagy üzenetét nézzük. Antony Mighella olyan alapos, és tökéletes munkát végzett, hogy témában és a műfajban csak a nagy előd, az Elfújta a szél fogható hozzá.

82 Hideghegy  (2003)

dráma | háborús | kaland | romantikus | történelmi

Az amerikai polgárháború zavaros évei alatt két szerelmes keresi a boldogságot. Ada és Inman még azelőtt örök hűséget fogadtak volna egymásnak, hogy a férfit magába... több»

5