Kritikal... 1966.
Orgasmo... 1969.
Paranoia... 1969.
Il coltello di ghiaccio... 1972.
Roma a mano armata... 1976.
Halálpart... 1989.
Néhány ikonikus Lenzi-film, amelyeket sajnos manapság már elég kevesen ismernek, pedig érdemes megnézni egyet-kettőt ezekből, legalább tisztában lennénk a hatvanas és hetvenes évek olasz filmjeivel...
Riz Ortolani zseniális zenéire verheti az ütemet az ember, zseniális zenék vannak a filmben. Ami a halál és a szex kifejezetten nyers koktélja, Lenzi pedig nem szégyenlős...
Okos trükköket alkalmaz az operatőrrel, Guglielmo Mancorival egyetemben, hiszen a kameramozgásokat nagyon előtérbe helyezik, és nem fukarkodnak a színes szűrőkkel sem sokat. A korszakhoz képest sok trükkel dolgoznak, és a díszletek is kifejezetten jól vannak összeállítva, nem lehet rájuk panasz. Fordulatos és pörgős film, bár nekem itt is a vége az, amit jómagam máshogy álmodtam volna meg. Látszik, hogy itt tényleg olyan emberek dolgoztak a filmen, akik mögött már jó pár giallo alkotás van.
Miről is beszélek?
Hát jelen filmünkről...
Egy feleség, Daniella (Erika Blanc) és egy férj, Jean (Jean-Louis Trintignant), akik már rosszul élnek. Mindkettő máshol keresi, és más karjaiban, a vigasztalást. Majd egy gyönyörű nő és párja költöznek a felettük lévő lakásba. A nő Nicole (Carroll Baker), a férfi Klaus (Horst Frank), és a férfi szexuálisan aberrált, állandóan üti a nőt. Jean felajánlja Nicole-nak, hogy segít megvédeni őt Klaustól, és ez annyira jól sikerül, hogy szeretők lesznek. De Nicole, aki tudja mire képes a volt párja, figyelmezteti Jeant, hogy ne provokálja a férfit. Ám egyik alkalommal elfajul a vita, és Klaus megöli Jeant, majd elviszi egy kietlen helyre, és rágyújtja az autóját. De a csavar itt is meglepő, hiszen a két nő, Danielle és Nicole is szeretők, akik élvezik egymás társaságát, de most kapcsolatuk kezd megfenekleni. Danielle-nek bűntudata támad, hiszen Nicole és Klaus is egyre furcsábban viselkednek vele...
Igaz, azt még nem sejti, hogy a szerető lett az örökös.
Danielle telefonálni akar a rendőrségre, de Klaus meghallja, és odalopózva a háta mögé, agyonlövi a nőt. Mivel Jean az örökségét Nicole-re hagyja, immár gazdagok az őrült Klausszal. Buli az élet...
Gondolhatnák...
És felülnek egy Braziliába tartó gépre...
Ám a rendőrfelügyelő (Irio Fantini) két üléssorral hátrébb ül, és onnan követi a gyilkosokat...
Jó kis giallo, ami felpörget és gondolkodóba ejt. Nekem nagyon bejött, tökéletes szórakozást nyújtva...
Lassan öt éve nincs közöttünk, de a filmjei hallhatatlanok.
Che la terra sia luce!
Fekve néztem a jó puha ágyból a filmet, a fotelem pihen. Limonádé és füstölt sajt...
Én szeretem.
Ja, persze, a filmet is.

Olyan édes és olyan perverz. Egy kőkemény giallo, amit Umberto Lenzi rendezett, Párizsban játszódik, és egy feleség történetét meséli el, aki meg akar szabadulni gazdag... több»
Szereplők: Jean-Louis Trintignant, Carroll Baker, Erika Blanc, Horst Frank, Helga Liné