Hol is kezdjem? 94-ben láttam a moziban a legendát, Brandon Lee-t, majd két évre rá a zseniális Vincent Perezt szintén a moziban. Most, 30 év múlva fél évnyi türelmetlen várakozás, megannyi tv spot, GIF, fotó, trailer, clip után végre megnézhettem. A pocsék szinkron és a moziban röfögő-böfögő telózó fiatalok ellenére, végig a film hatása alatt voltam.
Biztos velem van a baj, most leszek 46 éves, de ez a film nekem készült, hiába, nem értem ezt a mai tetovált kultúrát stb., de a film az a hozzám hasonló ősi Crow rajongóhoz szólt.
A lovas jelenet az elején (ami képregénybe is benne van), nagyon hatásos, érzelmes, fájdalmas jelenet. Eric és Shelly közötti kémia, a modern világnak tetsző bulizások mögött olyan mély érzelmek lakoznak, szerelem, de nekem totál átjött a két szereplő között, hogy leszállt nekik a lila köd. Annyira vissza adja O'Barr érzelmi töltetét. Ezt vártam, ne csak flashbackek formájában szakadjon meg a szívünk, mint az első vagy a harmadik filmben. Végig tudod követni a megismerkedésüktől kezdve az egészet. Én nem untam, vártam a következő jeleneteket, amiket már itt-ott részletekbe, pillanatokba láttam.
Mit is mondott O'Barr? A holló egy szerelmi történet. Igen, ez a film az. Az erőszak, a brutalitás, a szükséges rossz.
A film végi opera (nagy operarajongó vagyok), az nálam mindent visz. Kövezzenek meg, de ezt én rendeztem. A Hegylakó-filmek találkoztak a Brandon Lee fémjelezte A hollóval, aminek a végeredménye John Wick-féle brutalitás, de ezzel nincs semmi baj.
Nekem az alfája és az ómegája, amiért már érdemes volt beülni, a tükör előtti rész, a hosszú kabát, majd előveszi a wakizashit (szerintem az, mert egy nagyon rövid végű kard, mármint a katonához), megnézi magát a tükörbe, majd a karddal beüti. Annyira ikonikus (a harmadik filmben is volt hasonló jelenet), majd indul az operába. Persze, engem ezzel már az első angol trailerrel kilóra megvettek.
A film nem lett happy endes, ez igaz, lehetett volna fordítottabb időrendbe is vágni, de ez már nem a Memento-generáció, ez se értik, mi lett volna, ha a film közepébe csapunk bele, és fokozatosan varrja el a szálakat, talán, majd egy rendezői változattal.
Biztos, velem van a baj, mert érzelmi alapon közelítek felé, de hát nem ezért imádjuk A holló és a Hegylakó filmeket, mert mindegyik érzelmi alapú? Az erőszak, a halhatatlanság, pisztoly és kardcsörték másodlagosak.
A megannyi mocskos kritika és gyűlölködés ellenére, aki imádja az első két filmet, akinek még a harmadik is tetszik, és a negyedik pocsék rész (amiben azért van egy-két jó pillanat) ellenére imádja A hollót, annak ezt látni kell.
Most már ez a harmadik kedvenc A holló-filmem.

57 A holló (2024)
akció | fantasy | krimi | romantikus | thriller
Eric Dravent és Shelly Webstert lelki társakként elválaszthatatlan kötelék fűzi össze. Shelly múltjának kísértő árnyai azonban újra felbukkannak, ami tragikus véget ér a... több»
Szereplők: Bill Skarsgård, Danny Huston, Sami Bouajila, Fka Twigs, Laura Birn