2021.01.06 10:47 Kóborló Olvasottság: 536x
2

Fokozódó őrület

Greg Mclean 2005-ös bemutatkozó filmje, a Wolf Creek (Magyarországon A haláltúra címen jelent meg) igencsak pozitív fogattatásban részesült mind a kritikusok, mind pedig a nézők véleménye szerint, ezért jó ideje vártuk már a folytatását, ami 8 évvel az első rész után végre megérkezett.

Jómagam nemcsak azért vártam a folytatást, mert az első rész egy egészen jó kis horrorfilm volt, hanem azért is, mert sikerült egy olyan totál pszichopata sorozatgyilkost filmre vinni Mick Taylor személyében, akinek volt stílusa, és a kegyetlenkedései mellett mégis kimondottan üde színfolt volt a filmes őrült gyilkosok felhozatalában. Persze ehhez a teljesítményhez mindenképp érdemes megemlíteni a Mick karakterét alakító John Jarratt színészi játékát, aki egészen egyszerűen brillírozott a szerepben.

Fokozódó őrület

A rendező és egyben forgatókönyvíró Greg Mclean egyáltalán nem siette el a folytatás elkészítését, viszont amit cserébe kaptak a horrorrajongók, az szinte minden igényüket kielégíti. Míg az első részt sokan támadták a túlzottan hosszas felvezetése miatt, illetve, hogy igencsak keveset kaptunk Mick Taylor karakteréből, itt ezek egy percig sem érvényesülnek, hisz már a film legelején belecsapunk abba a bizonyos lecsóba, és nem is akárhogyan.

A folytatás nem volt rest bevetni már az első perceiben azt a tényt, hogy egy sokkal kegyetlenebb és véresebb második részt tisztelhetünk majd, ráadásul mindezeket képesek voltak a készítők a film játékideje előrehaladtával csak tovább fokozni. Pedig ha lehet adni valamit a pletykákra, Greg Mcleannek nem feltétlenül ez volt az elsődleges elképzelése, hanem egyfajta eredettörténetet akart kanyarítani Mick Taylor karakteréhez, hogy miért lett olyan, amilyen.

Bizonyára az sem lett volna rossz, de szerencsére a rendező még időben ráérzett arra, hogy talán tényleg kissé kevésbé foglalkozott Mick karakterével az első részben, így a folytatásban már az első percektől őt (illetve a tetteit) állítja központi helyre, és így is működött a film, ráadásul nem is akárhogyan.

Valahol nagyjából a film felétől feltűnik a történet másik igencsak fontos szereplője, Paul (Ryan Corr), a rosszkor volt rossz helyen tipikus karaktere, és innentől kezdve a film egy pokoli és halálos macska-egér játékká válik, ami olyan korábbi klasszikusnak számító produkciókat idéz, mint Spielberg 1971-es Párbaja, vagy az 1986-os Az országút fantomja.

Technikailag is egy erősebb filmmel van dolgunk, mint az elődje, bár azért a költségvetése is nagyobb volt. A fényképezése, és ahogy az ausztrál tájat bemutatják, ismét csak pazarul sikerült. Bizonyára a legtöbb horrorrajongó tűkön ülve várja már a harmadik részt, ami, ha minden igaz, 2021-ben végre megérkezik. Addig pedig, akiknek kevés volt ez a két rész, ajánlok figyelmébe egy két évados sorozatot, mindössze 12 résszel, a Wolf Creeket (Farkas-patak), melyben ismét visszatér Mick Taylor, Ausztrália egyik legkarakteresebb gonosztevője.

akció | horror

Rutger és Katrina meg akarják ismerni a kontinenst, hátizsákkal szeretnék beutazni a vad tájat, a csodálatos, de kísérteties Wolf Creek Nemzeti Parkot. Távol a civilizációtól... több»

2