2019.04.08 22:40 Attila G. Olvasottság: 125x
0

Szeretném szeretni

Cate Blanchettnek ez volt az első filmje, amit volt szerencsém látni annak idején a Corvin Moziban; eme fim kapcsán ismertem meg a nevét. Felemás érzéseim vannak. Szeretném szeretni ezt a filmet. Cate Blanchett alakítását ígéretesnek tartottam, manapság is tulajdonképpen szerethető színésznőnek gondolom. A film mégiscsak egy nagy volumenű történelmű személyiség életét, vagy annak egy részletét igyekszik ábrázolni, s mindenképp egy nagy volumenű alkotásnak tekinthető. Az Oscar-jelöléseit és az Oscar-díját a Legjobb smink kategóriában pláne megérdemeltnek tartom.

A Legjobb női főszereplő kategória egy számomra pikáns párharcot hozott. Ugyanis a Szerelmes Shakespeare volt az utolsó film, amit a már megboldogult Alkotás moziban láthattam; viszont ami lényegesebb, hogy eme film kapcsán ismertem meg Gwyneth Paltrow nevét – ahogy az Elizabeth kapcsán Cate Blanchett-ét –, s eme filmben is megjelent I. Erzsébet királynő. Az a furcsa, hogy Paltrow alakítása talán kevésbé maradt meg bennem, bár ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy rosszul alakított, sőt. Blanchett alakítása elvileg inkább megmaradt, viszont ez meg talán annak köszönhető, hogy Blanchett egy nagy volumenű történelmi személyiséget alakított. Nehezen tudnék köztük az Oscar-kategóriában igazságot tenni. A többi 3 alakítás a kategóriában számomra most valahogy nem releváns; nem tudok róluk véleményt alkotni, mert nem láttam az illető filmeket, alakításokat. -

Szeretném szeretni

Az a furcsa, hogy a film megtekintése számomra kis túlzással szenvedést okoz, pedig a tévében nézve is megpróbáltam újra, meg újra nekifutni. Talán nem a véletlen műve, hogy az Oscar-díjak többnyire elkerülték, vagy szimplán csak balszerencsésnek tekinthető a film. Egyébként többször előfordult az Oscar-díj átadások történetében, hogy például 2 hasonló témát feldolgozó filmet állítottak csatasorba egymás ellenében rengeteg kategóriában, s talán az egész díjátadó leginkább eme 2 film párharcáról szólt, és az egyik film egyszerűen elvérzett; vagy fogalmazhatunk úgy, hogy a másik diadalmaskodott. Az aktuális díjátadó krónikájára ránézve valószínűleg ez esetben is valami ilyesmi történt.

És mégis... Valahogy nem tudok haragudni a filmre. Sőt, szinte szeretem. Léteznek az életben megmagyarázhatatlan dolgok. Hátha egyszer sikerül újra végignézni, s e megtekintés örömöt is okoz. Látok rá esélyt.

73 Elizabeth  (1998)

dráma | életrajzi | történelmi

Anglia trónjára 1558-ban új királynő lép, Erzsébet. VIII. Henrik király törvénytelen lányaként kellett szembenéznie a vallási ellentétek által szétszakított országot... több»

0