![]()
Levegőt! Nem jött át a film üzenete! Rettentően unalmasan kezdődik, már ott tartottam, hogy kikapcsolom, de aztán feltűntek a maffiafőnökök is! A párbeszédek felélénkítettek és a filmnek is jót tett. Így viszont inkább lett akcióvígjáték, mintsem thriller.
Két részre osztanám a történetet: az egyik, ahol Ghost Dog (Forest Whitaker) életmódját követjük nyomon, ami a szamuráj-etikán alapul (az 1659-1716-ban írt Hagakure könyv alapján,Jamamoto Cunetomo tollából, nálunk 2024-ben adták ki, és már megrendeltem). Az ő monológját hallhatjuk, erőtlenül suhogtatja a szamurájkardot, nézzük, ahogy sétálgat az utcán és pár rosszfiút hűvösre tesz. Ez lenne az akcióvonal? Nem éreztem sem az erőt, sem a félelmet, sem az izgalmat. Inkább egy titkos könyvklubra hasonlít az elbeszélés, ahol egymásnak adogatnak könyveket, és olyan emberrel is csevegünk, akinek egy szavát sem értjük, mert francia, de azért beszélünk hozzá és ő is hozzánk. Viszont tetszett az állatokhoz fűződő védelmező viszonya, ami szimpatikussá tette számomra.
![]()
A másik vonal: a maffiafőnökök, Louie (John Tormey), Old Consigliere (Gene Ruffini), Ray Vargo (Henry Silva) és Sonny Valerio (Cliff Gorman) élete és viszontagságai, ahol a nagyfőnökök rajzfilmeket néznek, és annyira nincs tekintélyük, hogy még egy kisfiú is megdobálja őket az ablakból. Azokat, akik szívfájdalom nélkül bárkit lelőnek. Imádtam, annyira bohókásak voltak!
Még számtalan ehhez hasonló jelenetben lehet részünk, ami igazán üdítően hatott rám. A nagy kérdés, hogy milyen kategóriába sorolható a film. A Wikipédia szerint krimi, akció, dráma, thriller és harcművészeti film. Minden nem lehet egyszerre anélkül, hogy valamelyik rovására ne menne. Harcművészetet nem fedeztem fel benne, sem krimit, sem mást a felsoroltak közül.
A forgatókönyvírónak, egyben rendezőnek, Jim Jarmusch-nak kicsit jobban át kellett volna gondolnia a sztorit, szerintem. Erősebben kellett volna kihangsúlyozni Ghost Dog karakterét, elszántságát és hidegvérét. Így a sok monológ között elveszett az igazi mondanivaló.
Az aláfestő zene (Robert Fitzgerald Diggs) tetszett, bár néha kicsit sok benne a rap, ami nem tükrözi a film hangulatát.
Főleg pozitív kritikákat olvastam a filmről, és lehet, hogy sok néző gondolt bele többet, mint ami valójában. Sokat nem lehet írni a filmről, mert kicsit vontatott. Nem tudom... Mindenki döntse el maga! Jó szórakozást!