2020.12.31 21:45 Artemisia Olvasottság: 122x
7

Csodaország visszavár

Tim Burton 2010-es Alice Csodaországban remake-jének előzmény-folytatása egyben a "sokat markol, keveset fog" iskolapéldája. Lewis Carroll azonos című regényére hivatkozva készült el, ám nyomokban sem tartalmaz semmit az eredeti műből, néhány apró utalást leszámítva. Tim Burton nevével promotálták, ám Burton átadta a direktori széket James Bobinnak, és producerként vett részt a projektben.

A 3D sem szól már akkorát, mint a 2010-es első rész idejében. Vagyis gyakorlatilag minden ugrott, ami az előző film 1 milliárd dolláros bevételét garantálta, mégis megpróbálták menteni a menthetőt, és abból főzni, ami kéznél volt; így minden szóba jöhető szálat felvettek, amit az első rész nyitva hagyott, és összeollózták nekünk az Alice Tükörországbant.

Csodaország visszavár

A film története meglehetősen zilált és zavaros, de nem a Tim Burton-filmekre jellemző művészi kaotikusságról, hanem sokkal inkább a forgatókönyvírók alkotó válságára jellemző ötlettelenségről beszélhetünk. Az intonáció szerint már 3 éve, hogy Alice hazatért Csodaországból, és ezalatt erős és független nőként látszólag megvalósította álmait: otthon ülő feleség helyett női hajóskapitányként Kínába indít angol kereskedelmi expedíciókat.

De hazatérve darabokra hullik az idill, és választani kell apja szeretett hajója, valamint a családi házuk között, a nehéz döntés elől pedig ismét Csodaországba menekül, ahol régi barátja, Kalapos éppen belehalni készül a bánatba elveszett családja miatt. Alice pedig egy alapvetően érdekes, ám rosszul kivitelezett utazásra indul - a múltba.

A film fő témája az időutazás és magának Időnek a birodalma, aki egyébként valós személy, és Sacha Baron Cohen alakítja. Az idővel és időutazással kapcsolatos mizériák azonban nincsenek megfelelően kifejtve, mindössze idétlen szóvicceket puffogtatnak, illetve erős és érdekes karakterként mutatkozik be Idő; Alice izgalmas utazás elé néz, de a játékidő közepe táján menthetetlenül leül a cselekmény. Közben megpróbálja elmagyarázni, hogy a Szívkirálynő hogyan lett a birodalom zsarnokává, mesél Kalapos gyermekkoráról, sőt Alice helyzete a való életben is nehezedik, és az összes világot pusztulás fenyegeti, amennyiben a bűvös kronogömb nem kerül vissza Idő birodalmába. Valahogy mégis súlytalan marad az egész film.

Mia Wasikowska hozza a szokott, nem éppen több dimenziós, langyos játékát, az első részben oly szórakoztató Johnny Depp és Helena Bonham Carter szintén nem mutat semmi újat. Alapvetően jó karaktereket alakítanak magas színvonalon, csak épp már kihoztak belőlük 2010-ben mindent, ami bennük volt. A filmből leszűrhető tanulságok sem újultak meg, talán az elengedés mint új motívum az, ami újdonsággal szolgálhat.

Míg az előző rész során kérdés volt, hogy vajon érdemes volt-e elkészíteni egy ilyen remake-et azért, hogy felnőttesebb témákat fonjanak köré, addig itt nem kérdés, hogy mindössze egy anyagi indíttatású bőrlehúzásról van szó, melyet akár nélkülözhettünk is volna.

családi | fantasy | kaland

A Disney Alice Tükörországban című kalandjában ismét életre kelnek Lewis Carroll felejthetetlen figurái. Alice visszatér Csodaországba, ahol ráadásul még időutazóvá is... több»

7