2020.07.05 21:25 Artemisia Olvasottság: 539x
5

Generációk viszonya

Nancy Meyers a különböző generációk ütköztetésének rendezője, sőt ő a műfaj nagymestere. A kezdőben ismét górcső alá veszi az örökzöld témát. Két olyan emberen keresztül ad át mára már ódivatúnak bélyegzett, igencsak hálátlanul kezelt értékeket, mint az őszinteség, barátság, tisztelet, akik teljesen ellentétes életet élnek.

Jules határozott és ambíciózus nő, aki keményen dolgozik, hogy sikeresen üzemeltethesse online website-ját. Persze nehezen találja a munka és a magánélet közötti egyensúlyt, és sikere észrevétlenül családi életének rovására megy. Ben pedig egy régi vágású nyugdíjas úr, aki lassan és magányosan éldegél több mint 40 éve megszokott napi rutinja szerint, amiből csak a munkába járás marad ki. Őket pedig nem más hozza össze, mint egy senior gyakornoki program, mely a nyugdíjas korosztályt célozza meg. Kapcsolatuk eltérő életstílusuk miatt meglehetősen nehezen alakul, de Ben türelmének köszönhetően egyre több lesz a közös vonásuk, és végül egy igazán idilli, romantikus stílusú komédia kerekedik a filmből.

Generációk viszonya

Ilyen finom eleganciával még nem kezelték a vásznon fiatalok és idősek egymáshoz való viszonyát. Jules észreveszi, hogy sok problémára nem a technika vívmányai jelentik a megoldást, hanem sokszor éppen arra az élettapasztalatra és bölcsességre van szüksége, amit Ben tud adni. Ben pedig a maga naivitásával, kifogástalan modorával és nyugalmával derekasan helyt áll a számára idegen digitális világban, nem panaszkodik, nem követelőzik, sokkal inkább ő az, aki segítséget nyújt Julesnek, elvégre hosszú élete során megtapasztalta, hogy egy valami sohasem változik: az emberi lélek és érzések.

Természetesen túlzottan idealizált világot ábrázol, és sablonokból építkezik a film, mégis valódi értékeket képvisel, és valódi tanulságokkal szolgál, mindezt pedig ízléses intelligenciával tálalja. Egy tanulságos, érzelmes és intelligens alkotás, mely úgy kellett már nekünk, mint egy falat kenyér.

75 A kezdő  (2015)

dráma | vígjáték

Egy menő internetes divatcég az esélyegyenlőség nevében idősebb, akár hasonló munkakörben szerzett tapasztalat nélküli álláskeresőknek is lehetőséget ad. Ennek apropóján... több»

5