2020.05.14 12:45 Artemisia Olvasottság: 274x
4

Kulcsszerep nélküli film

A címével ellentétben nem játszik benne kulcsszerepet a tulipánhagyma. Igazából semmi nem játszik benne kulcsszerepet, és emiatt nehéz kiigazodni a filmen. Elvileg a tulipánhagyma-őrület tetőfokán járunk, de csak annyit szentel az amszterdami tulipán üzlet bemutatására, hogy sötét kis kocsmákban egymást túlüvöltve licitálnak a hagymákra részeg szerencsevadászok.

A tulajdonképpeni fő cselekményszál Sofia és a festő szerelme lenne, de összesen 3-4 mondatot ha váltanak, illetve néha egymásnak esnek Jan koszos kis lakásában, mintha csak mellékszál lennének. Maga a szerelem kibontakozása sincs kellőképpen bemutatva, amit hatványoz az, hogy a két szereplő mennyire nem illik egymáshoz.

Kulcsszerep nélküli film

Dane DeHaan egy nyomi, 14 éves szűzfiúkának néz ki konkrétan, Alica Vikander pedig egy gyönyörű nő, aki minimum 10 évvel érettebbnek néz ki nála (pedig valójában Vikander 3 évvel fiatalabb, mint DeHaan). Ennek megfelelőn látszik, hogy semmi kémia nincs közöttük, sőt taszítják egymást a vásznon. Maria terhessége és Sofia terve viszont remek eseményszál volt, és nagyszerűen felvezették, hogy mekkora sorsfordító jelentősége van. Viszont a végkifejlettel lerombolták azt, amit a terhesség és a baba születése körüli mizériával felépítettek.

Sőt, a szuper ritka és nagyon értékes tulipánhagyma elvesztése sem bír akkora jelentőséggel, hiszen Sofia már azelőtt meggondolja magát, hogy kiderült volna, oda a hagyma, így az ő döntése, és nem a tulipánpiac összezuhanása jelenti a történet végét.

Maria babáját is óriási cselszövés, titkok, tervek és fortélyok övezték, rengeteg energiát fektettek ebbe az eseménybe, de Cornelis néhány hét, maximum 1-2 hónap után megtudja az igazságot, ráadásul nevetségesen egyszerűen lepleződik le a nagy átverés.

A színészi játék terén is csak Alicia Vikander az, aki emlékezeteset alakít. Cristoph Waltz alakítása sem lenne rossz, de célzottan felszínes és ellenszenves a karaktere. Ezenkívül még a megvilágítások zavartak, sokszor túlzottan sötét a kép, az éjszakai jelenetben alig látni valamit.

dráma | romantikus | történelmi

Egy 17. századi festő beleszeret egy férjezett nőbe, akiről portrét kéne készítenie. Együttes erővel befektetnek a tulipán kereskedelembe, abban a reményben, hogy a pénzen... több»

4