2017.03.12 21:06 ArpiHajdu és Réci Olvasottság: <100x
1

Szomorú és elgondolkodtató

Úgy gondolom, hogy a szó legigazibb értelmében vett "terápia-filmmel" még nem találkoztam. Egészen eddig, hiszen a Szólít a szörny egy ilyen alkotás. Súlyos témák megragadása remek vizualitással párosítva, és igen, Liam Neeson hangja miatt nagyon is megéri eredeti nyelven nézni! A szeretteink elengedése, a gyász, s annak feldolgozása egy nagyon kedvelt tematika a drámai filmek között, ám számomra külön izgalmas az, amikor egy gyermek (vagy ahogy a filmben elhangzik: túl öreg fiúnak, de túl fiatal férfinak) kerül a középpontba, hiszen ők ezt a folyamatot, akárcsak minden mást, egy kicsit máshogy élik meg, mint mi felnőttek. S amitől igazán különlegessé válik ez a film: nemcsak a szeretett édesanya elvesztésének a tragédiáján van a hangsúly, hanem azon az elfojtott igazságon, amellyel a kis Conor egyedül nem tud megbirkózni és amely miatt túl hamar kell felnőnie.

Ehhez kell a "szörny", amely tényleg látványosra sikeredett, s aki történetek mesélésén keresztül (meg persze némi zúzással megfűszerezve) szépen kikényszeríti Conorból az elhalgatott igazságot. E történetvezetéshez pedig nagyon szépen kivitelezett képi megoldások is párosulnak (a vízfestékre emlékeztető történet ábrázolások előtt megemelem a kalapom), s érdemes nemcsak nézni, de hallgatni is közben, mert ahogy egy jó történethez illik, releváns üzenetek is megfogalmazódnak bennük, ráadásként pedig a film végére mindegyikről bebizonyosodik, hogy nem véletlenül hangoztak el. További pozitívum az is, ahogy a mindenki által jól ismert, népmesékben is hangoztatott igazságokat fordítja ki a történet (vagy legalábbis mutatja meg egy egészen más nézőpontból): a rossz nem mindig velejéig romlott, a jó pedig nem biztos, hogy mindig helyesen cselekszik, a hit bármennyire is erős, egy-egy tragédia miatt meginoghat, valamint, hogy az, hogy látnak téged, mégis semmibe vesznek még sértőbb tud lenni, mintha láthatatlan lennél. Ezeket az igazságokat pedig mind-mind Conor életén keresztül mutatja be a film, valós szituációkkal illusztrálva azokat.

Szomorú és elgondolkodtató

Egy film, amely nagyon szomorú, de a végére nagyon is elgondolkodtat, s közben egy újabb ifjú tehetséggel örvendeztette meg a világot: Lewis MacDougall-lal. Ami pedig külön öröm: Sigourney Weavert újra egy hozzáillő szerepben lehetett látni!

animáció | dráma | fantasy

J.A. Bayona ismét egy megindító és látványos filmet készített ezúttal Patrick Ness világsikerű regénye alapján, melyben egy fiatal fiú egy varázslatos szörny segítségével... több»

1