Játssz egy Xiaomi Redmi Note 4-ért! · Ajándék mozijegy minden felhasználónknak! Több info itt » Login  
87

Szólít a szörny

(A Monster Calls)
 
23
18
6
36
 
ArpiHajdu és Réci   2017. 03. 12.

Úgy gondolom, hogy a szó legigazibb értelmében vett "terápia-filmmel" még nem találkoztam. Egészen eddig, hiszen a Szólít a szörny egy ilyen alkotás. Súlyos témák megragadása remek vizualitással párosítva, és igen, Liam Neeson hangja miatt nagyon is megéri eredeti nyelven nézni! A szeretteink elengedése, a gyász, s annak feldolgozása egy nagyon kedvelt tematika a drámai filmek között, ám számomra külön izgalmas az, amikor egy gyermek (vagy ahogy a filmben elhangzik: túl öreg fiúnak, de túl fiatal férfinak) kerül a középpontba, hiszen ők ezt a folyamatot, akárcsak minden mást, egy kicsit máshogy élik meg, mint mi felnőttek. S amitől igazán különlegessé válik ez a film: nemcsak a szeretett édesanya elvesztésének a tragédiáján van a hangsúly, hanem azon az elfojtott igazságon, amellyel a kis Conor egyedül nem tud megbirkózni és amely miatt túl hamar kell felnőnie. Ehhez kell a "szörny", amely tényleg látványosra sikeredett, s aki történetek mesélésén keresztül (meg persze némi zúzással megfűszerezve) szépen kikényszeríti Conorból az elhalgatott igazságot. E történetvezetéshez pedig nagyon szépen kivitelezett képi megoldások is párosulnak (a vízfestékre emlékeztető történet ábrázolások előtt megemelem a kalapom), s érdemes nemcsak nézni, de hallgatni is közben, mert ahogy egy jó történethez illik, releváns üzenetek is megfogalmazódnak bennük, ráadásként pedig a film végére mindegyikről bebizonyosodik, hogy nem véletlenül hangoztak el. További pozitívum az is, ahogy a mindenki által jól ismert, népmesékben is hangoztatott igazságokat fordítja ki a történet (vagy legalábbis mutatja meg egy egészen más nézőpontból): a rossz nem mindig velejéig romlott, a jó pedig nem biztos, hogy mindig helyesen cselekszik, a hit bármennyire is erős, egy-egy tragédia miatt meginoghat, valamint, hogy az, hogy látnak téged, mégis semmibe vesznek még sértőbb tud lenni, mintha láthatatlan lennél. Ezeket az igazságokat pedig mind-mind Conor életén keresztül mutatja be a film, valós szituációkkal illusztrálva azokat. Egy film, amely nagyon szomorú, de a végére nagyon is elgondolkodtat, s közben egy újabb ifjú tehetséggel örvendeztette meg a világot: Lewis MacDougall-lal. Ami pedig külön öröm: Sigourney Weavert újra egy hozzáillő szerepben lehetett látni!

 
indingo   2017. 11. 09.

A könyv annyira nem volt megrázó, de a film nagyon felkavaró, holott tudtam a végét. A filmben lévő szörny által meséket nagyon hangulatosra megcsinálták.

 
Deku   2018. 02. 14.

Teljesen kitudott kapcsolni és most ez a fajta film tökéletesen elég volt számomra. Se több se kevesebb. Egyszerű és mégis nagyszerű alkotás ez. Nagyon szerettem benne, hogy nem vitték túlzásba semmilyen téren a filmet.

 
Bazzzsi   2017. 11. 04.

Elképesztően megrázó film, bekönnyezik rajta az ember. Borzasztó dolog ha egy gyerek látja meghalni az anyját, ami ráadásul huzamosabb ideig tart, mindenkit felemésztene.

 
Cptn Jinbe   2017. 06. 20.

Eszméletlen lett ez a film. Sajnos maga a történet hangulata szomorú hangvételű. Viszont azért kiváló mert ezt a mély érzést tökéletesen át tudja sugározni a nézőnek akinek szinte facsarodik a szíve a látottaktól. Ilyen egy igazán jó film, amely eléri, hogy a néző azt érezze amit a készítők kigondoltak.

Smoking Barrels: Szólít a szörny
Minden szándéka ellenére számomra a legszomorúbb az volt ebben a filmben, hogy egy Bayona-képességű rendező Jurassic World-folytatásokra pazarolja a tehetségét.

7,5/10
Movieaddicts: Szólít a szörny
A Szólít a szörny kiemelkedően igényes, fontos és elgondolkodtató mese, amelynek most bemutatott filmadaptációja méltó lett az eredeti történethez. Kifejezetten jól sikerült, figyelemre méltó darab. 7,5/10
VOX: Szólít a szörny
J. A. Bayona debütáló munkája, az Árvaház borzongató elemeit és második filmje, A lehetetlen szívfacsaró hangvételét házasította össze ebben a komor, mégis felemelő fantasy-melodrámában. 75/100
 

A film költségvetése 43 millió dollár volt és jelenleg 47 millió bevételnél tart világszerte.

(Bob )
 

Sigourney Weaver-nek nem okozott gondot az angol akcentus, ugyanis édesanyja brit származású.

(ArpiHajdu és Réci )
 

A filmalapjául szolgáló regényt Siobhan Dowd kezdte el írni, ám hirtelen jött halála miatt végül Patrick Ness fejezte be a művet.

(ArpiHajdu és Réci )


  Előzetes A film adatlapja
Ez az oldal sütiket (cookies) használ. A honlapon való további böngészéssel Ön hozzájárul ezek használatához. Bővebben itt.