Játssz egy Xiaomi Note-ért! · Ajándék mozijegy minden felhasználónknak! Több info itt » Login  
87

Szólít a szörny

(A Monster Calls)
 
Gábor Rózsa  2017. 05. 13. 18:44

Jaaj... jaaaj... Nagyon szomorú ez a film az első pillanattól kezdve. Valójában sikerül neki azt az érzést ránk "raknia", amiről ő maga is beszél a filmben, de ez olyan szomorúvá tesz, hogy nem vagyok benne biztos, hogy szeretem-e ezért. Igényes és különös de nagyon "fáj".

 
ArpiHajdu és Réci  2017. 03. 12. 21:06

Úgy gondolom, hogy a szó legigazibb értelmében vett "terápia-filmmel" még nem találkoztam. Egészen eddig, hiszen a Szólít a szörny egy ilyen alkotás. Súlyos témák megragadása remek vizualitással párosítva, és igen, Liam Neeson hangja miatt nagyon is megéri eredeti nyelven nézni! A szeretteink elengedése, a gyász, s annak feldolgozása egy nagyon kedvelt tematika a drámai filmek között, ám számomra külön izgalmas az, amikor egy gyermek (vagy ahogy a filmben elhangzik: túl öreg fiúnak, de túl fiatal férfinak) kerül a középpontba, hiszen ők ezt a folyamatot, akárcsak minden mást, egy kicsit máshogy élik meg, mint mi felnőttek. S amitől igazán különlegessé válik ez a film: nemcsak a szeretett édesanya elvesztésének a tragédiáján van a hangsúly, hanem azon az elfojtott igazságon, amellyel a kis Conor egyedül nem tud megbirkózni és amely miatt túl hamar kell felnőnie. Ehhez kell a "szörny", amely tényleg látványosra sikeredett, s aki történetek mesélésén keresztül (meg persze némi zúzással megfűszerezve) szépen kikényszeríti Conorból az elhalgatott igazságot. E történetvezetéshez pedig nagyon szépen kivitelezett képi megoldások is párosulnak (a vízfestékre emlékeztető történet ábrázolások előtt megemelem a kalapom), s érdemes nemcsak nézni, de hallgatni is közben, mert ahogy egy jó történethez illik, releváns üzenetek is megfogalmazódnak bennük, ráadásként pedig a film végére mindegyikről bebizonyosodik, hogy nem véletlenül hangoztak el. További pozitívum az is, ahogy a mindenki által jól ismert, népmesékben is hangoztatott igazságokat fordítja ki a történet (vagy legalábbis mutatja meg egy egészen más nézőpontból): a rossz nem mindig velejéig romlott, a jó pedig nem biztos, hogy mindig helyesen cselekszik, a hit bármennyire is erős, egy-egy tragédia miatt meginoghat, valamint, hogy az, hogy látnak téged, mégis semmibe vesznek még sértőbb tud lenni, mintha láthatatlan lennél. Ezeket az igazságokat pedig mind-mind Conor életén keresztül mutatja be a film, valós szituációkkal illusztrálva azokat. Egy film, amely nagyon szomorú, de a végére nagyon is elgondolkodtat, s közben egy újabb ifjú tehetséggel örvendeztette meg a világot: Lewis MacDougall-lal. Ami pedig külön öröm: Sigourney Weavert újra egy hozzáillő szerepben lehetett látni!

 
Cptn Jinbe  2017. 06. 20. 21:47

Eszméletlen lett ez a film. Sajnos maga a történet hangulata szomorú hangvételű. Viszont azért kiváló mert ezt a mély érzést tökéletesen át tudja sugározni a nézőnek akinek szinte facsarodik a szíve a látottaktól. Ilyen egy igazán jó film, amely eléri, hogy a néző azt érezze amit a készítők kigondoltak.

 
Kirana80  2017. 02. 16. 20:14

Nagyon szép film, mind tartalmát, mind képi világát tekintve. Liam Neeson hangja is fantasztikus, a színészi alakítások is. Mégsem egy könnyű film. Mégis elgondolkoztató. Csodálatos. Remekbeszabott grafikával, tartalmas mondanivalóval.

 
Kaslerka  2017. 01. 31. 21:09

Nagyon szép film, igazi tartalommal, mondanivalóval. Liam Neeson hangja tökéletes választás.

Smoking Barrels: Szólít a szörny
Minden szándéka ellenére számomra a legszomorúbb az volt ebben a filmben, hogy egy Bayona-képességű rendező Jurassic World-folytatásokra pazarolja a tehetségét.

7,5/10
Movieaddicts: Szólít a szörny
A Szólít a szörny kiemelkedően igényes, fontos és elgondolkodtató mese, amelynek most bemutatott filmadaptációja méltó lett az eredeti történethez. Kifejezetten jól sikerült, figyelemre méltó darab. 7,5/10
VOX: Szólít a szörny
J. A. Bayona debütáló munkája, az Árvaház borzongató elemeit és második filmje, A lehetetlen szívfacsaró hangvételét házasította össze ebben a komor, mégis felemelő fantasy-melodrámában. 75/100
 

Sigourney Weaver-nek nem okozott gondot az angol akcentus, ugyanis édesanyja brit származású.

(ArpiHajdu és Réci)
 

A filmalapjául szolgáló regényt Siobhan Dowd kezdte el írni, ám hirtelen jött halála miatt végül Patrick Ness fejezte be a művet.

(ArpiHajdu és Réci)
 

A film forgatókönyve 2013-ban felkerült a Blacklist-re, arra a listára, amelyre azok a kivételesen jó forgatókönyvek kerülnek, amelyeket még nem filmestettek meg.

(ps)


  Előzetes A film adatlapja
Ez az oldal sütiket (cookies) használ. A honlapon való további böngészéssel Ön hozzájárul ezek használatához. Bővebben itt.