Játssz egy iPad-ért! · Keressük a nap véleményíróját! Nyerj mozijegyet minden nap! · Fórum (új!) Login  
87
Filmadatlap
 
23
Szereplők
26
Vélemények
36
Képek
9
Videók
 
ArpiHajdu és Réci   2017. 03. 12.

Úgy gondolom, hogy a szó legigazibb értelmében vett "terápia-filmmel" még nem találkoztam. Egészen eddig, hiszen a Szólít a szörny egy ilyen alkotás. Súlyos témák megragadása remek vizualitással párosítva, és igen, Liam Neeson hangja miatt nagyon is megéri eredeti nyelven nézni! A szeretteink elengedése, a gyász, s annak feldolgozása egy nagyon kedvelt tematika a drámai filmek között, ám számomra külön izgalmas az, amikor egy gyermek (vagy ahogy a filmben elhangzik: túl öreg fiúnak, de túl fiatal férfinak) kerül a középpontba, hiszen ők ezt a folyamatot, akárcsak minden mást, egy kicsit máshogy élik meg, mint mi felnőttek. S amitől igazán különlegessé válik ez a film: nemcsak a szeretett édesanya elvesztésének a tragédiáján van a hangsúly, hanem azon az elfojtott igazságon, amellyel a kis Conor egyedül nem tud megbirkózni és amely miatt túl hamar kell felnőnie. Ehhez kell a "szörny", amely tényleg látványosra sikeredett, s aki történetek mesélésén keresztül (meg persze némi zúzással megfűszerezve) szépen kikényszeríti Conorból az elhalgatott igazságot. E történetvezetéshez pedig nagyon szépen kivitelezett képi megoldások is párosulnak (a vízfestékre emlékeztető történet ábrázolások előtt megemelem a kalapom), s érdemes nemcsak nézni, de hallgatni is közben, mert ahogy egy jó történethez illik, releváns üzenetek is megfogalmazódnak bennük, ráadásként pedig a film végére mindegyikről bebizonyosodik, hogy nem véletlenül hangoztak el. További pozitívum az is, ahogy a mindenki által jól ismert, népmesékben is hangoztatott igazságokat fordítja ki a történet (vagy legalábbis mutatja meg egy egészen más nézőpontból): a rossz nem mindig velejéig romlott, a jó pedig nem biztos, hogy mindig helyesen cselekszik, a hit bármennyire is erős, egy-egy tragédia miatt meginoghat, valamint, hogy az, hogy látnak téged, mégis semmibe vesznek még sértőbb tud lenni, mintha láthatatlan lennél. Ezeket az igazságokat pedig mind-mind Conor életén keresztül mutatja be a film, valós szituációkkal illusztrálva azokat. Egy film, amely nagyon szomorú, de a végére nagyon is elgondolkodtat, s közben egy újabb ifjú tehetséggel örvendeztette meg a világot: Lewis MacDougall-lal. Ami pedig külön öröm: Sigourney Weavert újra egy hozzáillő szerepben lehetett látni!

 
indingo   2017. 11. 09.

A könyv annyira nem volt megrázó, de a film nagyon felkavaró, holott tudtam a végét. A filmben lévő szörny által meséket nagyon hangulatosra megcsinálták.


 
Deku   2018. 02. 14.

Teljesen kitudott kapcsolni és most ez a fajta film tökéletesen elég volt számomra. Se több se kevesebb. Egyszerű és mégis nagyszerű alkotás ez. Nagyon szerettem benne, hogy nem vitték túlzásba semmilyen téren a filmet.

 
HercegPeter   2018. 07. 22.

Az értékelések nem hazudnak. Egy magával ragadó történet szépen elmesélve. Bayona ezzel a rendezéssel javította azt a fekete pontot, amit a Jurassic World 2-ért kapott tőlem. Ez egy nagyon jól összerakott film komoly mondanivalóval. A beillesztett kis animációk tetszettek, szépen lettek kidolgozva. A főszereplő srác habár kicsit idegesítő, egész ügyes.

 
TomÁcs   2018. 04. 16.

Az utóbbi idők legszomorúbb filmje, amit láttam. Nagyon különös feldolgozásban kaptuk ezt a szívhez szóló történetet, ahol reméltük, hogy valamilyen csoda folytán túléli az édesanya a betegséget.

 
Minden szándéka ellenére számomra a legszomorúbb az volt ebben a filmben, hogy egy Bayona-képességű rendező Jurassic World-folytatásokra pazarolja a tehetségét.

7,5/10 több»
 
A Szólít a szörny kiemelkedően igényes, fontos és elgondolkodtató mese, amelynek most bemutatott filmadaptációja méltó lett az eredeti történethez. Kifejezetten jól sikerült, figyelemre méltó darab. 7,5/10 több»
 
J. A. Bayona debütáló munkája, az Árvaház borzongató elemeit és második filmje, A lehetetlen szívfacsaró hangvételét házasította össze ebben a komor, mégis felemelő fantasy-melodrámában. 75/100 több»
 

A film költségvetése 43 millió dollár volt és jelenleg 47 millió bevételnél tart világszerte.

(Bob )
 

Sigourney Weaver-nek nem okozott gondot az angol akcentus, ugyanis édesanyja brit származású.

(ArpiHajdu és Réci )
 

A filmalapjául szolgáló regényt Siobhan Dowd kezdte el írni, ám hirtelen jött halála miatt végül Patrick Ness fejezte be a művet.

(ArpiHajdu és Réci )


  Előzetes A film adatlapja
Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.