Ez most a legnézettebb film a magyar Netflixen! Te láttad már?

A Gaudí- és Goya-díjas rendező, J. A. Bayona (Szólít a szörny) A hó társadalma című filmje az 1972-es andoki repülés katasztrófájának majdnem lehetetlen, igaz történetét meséli el. A film, Bayona első spanyol játékfilmje a 2007-es Árvaház óta és a 2023-as Velencei Filmfesztivált zárófilmje volt.

Aki nem ismeri a történetet, annak fontos felhívnunk a figyelmét, hogy a filmben igen grafikusan ábrázolják a balesetet, és azt, hogy az áldozatoknak mit kellett tenniük, hogy ne haljanak éhen, beleértve a kannibalizmust is.

A film készítése

Az előkészítés során Bayona és alkotócsapata rengeteget beszélgetett az áldozatok családtagjaival és a túlélőkkel: "A túlélők meghatározó szerepet játszottak. Az ő lelkesedésük táplálta a filmet és az én nézőpontomat" - mondta Bayona a Netflixnek -  "Létfontosságú volt, hogy a [színészek] kapcsolatba kerüljenek a túlélőkkel és többi családdal".

"Matías Recalt [aki a filmben Canessa-t alakítja] eljött hozzám, összejöttünk a családdal, elment a kórházakba, látta a betegeimet, beszélt a feleségemmel és a fiaimmal" - meséli a Tudumnak Roberto Canessa, az 571-es járat túlélője, aki ma gyermekkardiológus, arról, hogyan készült fel az őt játszó színész a szerepére.

"A többi színész, aki(k) a barátaimat játszotta, akik meghaltak, nos nekik elmondtuk, hogy milyenek voltak a barátaink." - idézi fel a férfi.

"A projektet több mint 10 éven keresztül építettük fel, és a történet megközelítését úgy alakítottuk ki, hogy szorosan együttműködtünk Pablo Viercivel [a film alapjául szolgáló könyv írója - lásd lentebb]" - mondta Bayona - "Ez egy lenyűgöző és összetett történet. Vierci könyve tele van erős kontrasztokkal a fény és a sötétség között, és nagyon emberi. Különösen a bűntudat érzése érdekelt, amely áthatja a történetet, és amely lebontja az ilyen típusú történeteket ábrázoló filmek klasszikus hőstörténetét."

A forgatás előtt Bayona ellátogatott a baleset helyszínére, de ő és a film producerei a munkálatok során többször is jártak az Andokban.

"Csodálatos volt meglátogatni a Könnyek Völgyét - ugyanott és ugyanabban az évszakban, ahol a baleset történt" - mondta a rendező - "Ez egy lenyűgöző és félelmetes hely... De az extrém hideg, az oxigénhiány és az állandó kimerültség megtapasztalása segített megérteni, min mentek keresztül a főszereplők". 

A film mögött álló tragikus történet

1972. október 13-án az uruguayi Montevideóból egy rögbicsapat szállt fel az 571-es járatra, amely a chilei Santiagóba tartott egy mérkőzésre. Ám az Andokon át vezető úton - nem sokkal a célállomás előtt - a repülőgép lezuhant a  hegyek mélyén, ahol a hőmérséklet elérheti a mínusz 40 fokot is. Tizenkét ember meghalt a becsapódáskor, és többen súlyosan megsérültek. Csak 29-en élték meg a második napot az Andokban. 

Bár több kutató-mentő repülőgép is átfésülte a területet, a keresést végül leállították, és az utasokat halottnak tekintették. Sokan közülük azonban még életben voltak, éheztek és küzdöttek a hegyek mélyén. Azok, akik túlélték, közel két és fél hónapig éltek a repülőgép törzsének maradványaiban, mielőtt végül kimentették őket. Bayona filmje ennek a 72 napnak a súlyos történetét meséli el.

Készült könyv is a történetről?

Igen, és a készítők ezt a könyvet használták kiindulópontnak, ahogyan arról Bayona mesél is: "A munkánk kiindulópontja mindig is az a mély hatás volt, amelyet a valós esemény - valamint Pablo Vierci könyvének olvasása - gyakorolt ránk" - mondta Bayona a Netflixnek - "Volt egy olyan érzésünk, hogy ezt a történetet még nem mesélték el igazán."

A film tehát Pablo Vierci író és újságíró 2008-as La Sociedad de la Nieve (A hó társadalma) című könyvének adaptációja, aki a repülőgép-szerencsétlenség túlélőinek egyetemi évfolyamtársa volt. Vierci Roberto Canessával közösen írta a Túl kellett élnem: Hogyan inspirált egy repülőgép-szerencsétlenség az Andokban az életmentésre való hivatásomra című kötetet is, amely Canessa kardiológussá válásának története.

dráma | életrajzi | kaland | katasztrófafilm

Egy rögbicsapat repülőgépe lezuhan egy gleccseren az Andokban. Az a néhány utas, aki túléli a balesetet, a világ egyik legnehezebben túlélhető környezetében találja magát. több»