2019.01.10 18:13 Márton Olvasottság: 2457x
4

Egy pokoli űrhajó, talán a pokolból

Talán az egyik legerősebb atmoszférával dolgozó sci-fi horror volt a 90-es években készült Event Hoizon (a "fantasztikusan" kreatív magyarországi fordítóknak hála, itthon a Halálhajó címmel mutatták be...no comment)! Jómagam egyszerűen imádom azt a fajta félelemkeltést, amiben jelen filmünk maximálisan jeleskedni tudott (és igen, még a mai napig is, bármikor jó újranézni ezt a klasszikust, mert a kategóriáján belül számomra egyértelműen egy klasszikussal volt dolgom)! Kevésbé értem meg azon emberek hatalmas táborát, akik méltánytalanul lehordják eme filmet, csak is azért, nem semmi nincs a néző arcába tolva egyértelműen! Persze az eredeti történet nem ez lett volna, amit elsőre a rendező (Paul W.S. Anderson) szeretett volna elkészíteni! Neki a fejében a pletykák szerint, mindenféle szörnyű idegen lény szerepelt volna a történetben, hogy végül a gonosz megtestesülésének ez a formája lett, az elsősorban a gyártó stúdiónak és a forgatókönyvírónak (Philip Eisner) köszönhetjük, hisz még a mai napig kevésbé alkalmazzák a rendezők, ezt a fajta érzékeltetést a horror műfaján belül, amikor a rettenetet csak sejtetik vagy csupán néhány pillanatig sok-sok gyors vágással tálalják felénk!

Tehát a filmben megtalálhatóak a horrorelemek (bár egyes információk szerint, a legtöbb kivágott jelenet, pont a keményebb horrorba csapó formája végezte a vágószoba padlóján)! Mindezektől függetlenül az a pár vágás és jelenet elég volt számomra, hogy egy súlyos filmélményként emlékezzek ezekre! A másik mindenképp megtapsolandó tulajdonsága a filmnek, hogy kiváltképp érdekesen adta el a sci-fi vonalát is egyben! Sokszor sok film túlságosan is tudományos akar lenni, ezért sokszor sokaknak kevésbé érthető a tudományos száll. Szerencsére itt sikeresen tudták ötvözni a tudományt az érthetőséggel, ezáltal senki nem fog elveszni a sci-fi részén sem, úgy gondolom!

Egy pokoli űrhajó, talán a pokolból

1997-ben a CGI technika már létezett, mégsem tömték tele a filmet mindenféle effektekkel (bár ez lehet hogy elsősorban a költségvetése miatt volt) a lényeg, hogy az effektek tökéletes összhangban voltak a film hangulatával, sőt sokszor ki is egészítették egymást!

Végezetül pedig az utolsó piros pontot a színjátszásnak adnám! Kimondottan jó színészeket sikerült a filmhez szerződtetni, akik élettel tudták megtölteni a karaktereiket! Kiemelhetném jómagam is Sam Neill vagy Laurence Fishburne alakítását, de mégsem merném nyugodt szívvel kijelenteni ezt a tényt, hogy az ő alakításuk vitte volna el, színészek terén a filmet! Nem! Mert a többi színész is egytől egyik hatalmas alakítással örvendeztették meg a nézőt!

Számomra nagy kedvencem ez a film és örömmel látom, hogy a legtöbb vélemény, inkább pozitív a filmhez!

79 Halálhajó  (1997)

horror | sci-fi | thriller

2047-ben egy csapat űrhajóst indítanak útnak, hogy járjanak utána, mi történt az eltűntnek hitt Event Horizon nevű űrhajóval. Az Event Horizonnek hét éve egyszer csak minden... több»

4