2026.08.04 19:39 Will Salas Olvasottság: <100x
1

A legjobb film az utóbbi 5 évben

Már az első, eredeti TOP Gun is nagyon tetszett annak idején, és emlékszem, kissrácokként mindannyian vadászgéppilóták akartunk lenni. Aztán amikor most, 2022-ben, kijött az új rész, a Maverick, tűkön ültem, hogy láthassam a moziban. És rögtön meg is néztem egymás után kétszer (annyira tetszett).

Ami a legnagyobb pozitívuma, az szerintem maga a sztori, mely igazság szerint még jobb is, mint az első résznél, mert sokkal összetettebb. Itt Maverick (Tom Cruise) már éltes korban van, de a haditengerészet még megbízza egy fontos akcióval: neki kell kiképeznie a legjobb pilótákat egy lehetetlennek tűnő bevetésre. Közben egyszerre kell megoldania három dolgot is: rendeznie kapcsolatát a csinos Pennyvel (Jennifer Connelly), el kell döntenie, hogy elengedi-e a bevetésre korábbi társa, Goose fiát, Bradley-t (Miles Teller), és végül ki kell válogatnia, illetve ki kell képeznie a legjobbakat az akcióra. A jelöltek pedig tényleg nagyon jók, például a kissé beképzelt Hangman (Glen Powell), aki szerepe szerint az első rész Iceman-jével rokonítható.

A legjobb film az utóbbi 5 évben

Mave persze megoldja mindhárom említett kihívást, pedig nagy ellenlábasa, Cyclone, alias Simpson tengernagy (Jon Hamm) mindent megtesz, hogy kigolyózza örökre a haditengerészettől. És már Iceman (Val Kilmer) sem tudja szegény megvédeni, pedig a haditengerészet egyik legnagyobb tekintélyű admirálisa. (Itt jegyzem meg, hogy az USA-ban van külön légierő, és van külön vadászgépállománya a haditengerészetnek is. A fura pedig az, hogy az elit pilóták a haditengerészetnél szolgálnak, mint ahogyan a filmbeli Top Gun is oda tartozik, nem pedig a légierőhöz.)

A bevetés a film utolsó harmadára marad, és sok izgalmat tartogat. Nagyon jók a vadászgépek pilótafülkéjéből készített felvételek, így úgy érezhetjük, mi magunk is ott ülünk egy F/A-18 Super Hornet pilótafülkéjében. Nekem külön tetszett, hogy a végén kapunk egy kis extra akciót is, amikor a küldetés során Mave és Bradley átmenetileg a földre kényszerülnek, és elkötnek egy F-14A Tomcatet.

Az egész film érdekes, fordulatos és izgalmas, temérdek lenyűgöző légifelvétellel. Tom Cruise remek formában van 60 évesen is (mint idehaza egy kisportolt 40-es). Ami az értékelést illeti: ez volt az utolsó olyan film a moziban, mely igazán tetszett. Négy éve alig akadt hasonló színvonalú dolog, sajnos. Természetesen Joseph Kosinski filmje maximálisan megérdemli az öt csillagot és a 90%-ot!

akció | dráma

SkyShowtime (2026.06.21.)

A légierőnél töltött három évtizednyi szolgálat után Pete "Maverick" Mitchell (Tom Cruise) tesztpilótaként folytatja karrierjét. Nem akarja, hogy kitüntetésben részesítsék,... több»

1