2021.01.04 11:05 Kóborló Olvasottság: 960x
3

Az ismeretlen jelenség

Pár évvel ezelőtt volt szerencsém már ehhez az alkotáshoz, és akkor kimondottan tetszett, így gondoltam, újra előveszem egy második megtekintésre, hisz sok olyan horrort tudnék említeni, ami képes volt az első találkozáskor nagyon pozitív hatást elérni nálam, viszont második nekifutásra már sokkal kritikusabb voltam a megítélésével. Nos, a 2014-es Valami követ második nekifutásra sem vallott szégyent.

Véleményemet azzal kezdeném, hogy jelen filmünket bátran sorolhatnám az olyan horroralkotások közé, amelyek képesek igencsak megosztani a nézőket. Ezt elsősorban a történetével képes elérni, de számos más olyan dologgal is büszkélkedhet, ami merően befolyásolhatja a végső megítélését. Kezdjük a történettel, ami finoman szólva sem átlagos!

Az ismeretlen jelenség

Kapunk némi kiindulási pontot arról, hogy mi is fogja szolgáltatni a film 100 percében a feszültségforrást, de az eredetéről még utalásokat sem nagyon kapunk, és a végére sem feltétlenül áll majd össze e téren a produkció. Nos, ez finoman szólva is igencsak kockázatos dolog, hisz a legtöbb horrornéző kimondottan szereti, ha a film végére megkapja a magyarázatokat. Ha ezt a hiányzó tényezőt a film nézője megpróbálja úgy befogadni, hogy félelem egy ismeretlen jelenségtől, ami csak van, és kész, akkor sokkal elfogadhatóbb eme film története.

A készítők szinte mindent megtettek azért, hogy ezt a benyomást megteremtsék a nézőknél, hisz kellőképpen sikerült nyomasztó atmoszférát teremteniük a film történetéhez. Mivel a történetvezetése finoman szólva sem pörgős, sokkal inkább mondanám komótosnak, nálam hatványozottan felértékelődtek azok a dolgok, amiket a készítők az atmoszféra építésére használtak (kamerabeállítások, hang és zenei aláfestések, környezeti elemek); ezek mind-mind a kellő hangulatmegteremtést szolgálták.

Továbbá nem kevés társadalomkritika is található a filmben, ami tovább mélyítette a nyomasztó légkört. Számomra tehát a film hangulati elemeinek a használata kellőképpen kiegyenlítette a történeti hiányosságokat.

A technikai kivitelezések szempontjából sem nevezhető egy tucathorrornak, hisz sem a vér, sem pedig a brutalitás oltárán nem igazán áldoztak a készítők, sőt szinte teljesen elhanyagolhatók ezek a tényezők a filmben, de mindezek hiányában is hatásosnak mondanám a technikai kivitelezését. Számomra a karakterek és az őket eljátszó színészek rendben voltak, még akkor is, ha néhol talán kissé irracionálisnak éreztem a tetteiket. A film lezárását éreztem kissé okafogyottnak, bár, hogy mi lett volna egy ilyen történetű film ideális lezárása, arról fogalmam sincs.

Mindent egybevéve egy kimondottan jó misztikus horrorfilm lett a Valami követ, aminek talán a legfőbb hibája az egyedisége.

horror | misztikus | thriller

Egy tizenkilenc éves lány számára az ősznek az iskoláról, a fiúkról és a hétvégi szórakozásról kéne szólnia, de Jayt egy látszólag ártatlan szexuális aktus után... több»

3