2023.08.27 13:51 OkosMajom Olvasottság: <100x
1

Merre is?

David Robert Mitchell a film forgatókönyvírója és rendezője is egyben nem rossz filmet rakott le elénk!

Igaz, kissé kalandos úton!

Merre is?

A Valami követ eredetileg csupán limitált vetítésben részesült volna, ám a film igencsak jó híre szájról szájra terjedt, végül aztán oda jutott a dolog, hogy az amerikai mozikban egyre több és több helyen, sőt, egyre hosszabb ideig tűzték műsorukra a filmszínházak.

Aztán befutott, és győzött a honi horror fanok nagy részénél is!

Hatalmas szerencsénkre!

A stáb!

A rendező és forgatókönyvíró egyben David Robert Mitchell, a film operatőre Mike Gioulakis, a zenét Rich Vreeland szerezte, és a film vágója Julio Perez IV.

A színészi gárda!

Jay: Maika Monroe, Paul: Keir Gilchrist, Greg: Daniel Zovatto, Hugh: Jake Weary, Yara: Olivia Luccardi, Kelly: Lili Sepe és Annie szerepében Bailey Spry.

A sztoriról!

A 19 éves Jay (Maika Monroe) egy felszínes, elkényeztetett és kissé szöszi amerikai lány, aki a teljesen átlagos lányok átlagos életét éli, míg egy nap meg nem ismerkedik a szívtipró rosszfiú Hugh-val, majd a második randevún már össze is gabalyodik vele kissé alulöltözötten, annak ellenére, hogy Hugh nagyon furcsán viselkedik, állandóan hátra-hátra pillant válla mögött, és olyan alakokról ad úgymond „személyleírást”, akik nincsenek is jelen.

Az autóban levezényelt sietős szexuális aktust követően fordul ám csak igazán tragédiába az este, Hugh kloroformmal elkábítja Jayt, aki egy titokzatos és nagyon lepukkant romházban, egy székhez kötözve ébred.

Hugh elmondja Jaynek, hogy egy titokzatos valami (démon-entitás-jelenés-szellem-átok) követte, és folyamatosan, igaz mindössze sétatempóban, de megállítani nem lehet, és hogyha valahogyan utoléri áldozatát (hiszen a gonosz nem alszik, folyamatosan halad), az meghal.

Hugh a szexuális aktussal most átadta úgymond Jaynek a jövevényt, aki már ténylegesen is a romhoz ér, és most már Jay is látja.

Hugh mielőtt menekülőre fogja, még figyelmezteti Jayt, hogy vigyázzon magára, mert ha az új áldozat (mármint Jay) meghal, a jelenés visszatér előző prédájához (hozzá).

De persze van megoldás, hiszen Jay le is fekhet egy másik pasival. És, mondja Hugh, talán az a legegyszerűbb megoldás.

Még egy pár szó!

A jelenés a már említett eseten kívül teljesen indokolatlanul és véletlenszerűen ölt testet, ez pedig fantasztikus és kissé morbid humorforrásként (is) szolgál. Láthatjuk vadidegen, szakállas férfiként, fiatal véres lányként, Gregként, óriási bohócszörnyként, középkorú és szinte haldokló öreg hölgyként is, és ez végig olyan érzést kelt, mintha a film készítői épp az útjukba akadó járókelőket kérték volna fel az adott jelenethez, és jómagam ezt rendkívül érdekesnek találtam.

A csúcspont szerintem az volt, amikor a jelenés egy, a ház tetején álló, rendkívül szőrös hasú, középkorú, pocakos férfialakként néz mereven az elhajtó Jay után.

Ami kicsit zavaró volt, hogy derék rendezőnk nem tartotta be a horror „aranyszabályait!”

Mit is?

Hát azt, hogy a jók ugyebár általában legyőzik a „gonoszokat!”

Itt viszont ez kicsit felborul.

Lövik, árammal rázatják, semmi. Derék gonoszunk egyszer átjön mindenen, egyszer udvariasan kopog, bebocsáttatást kérve!

Jó, persze, lépjünk túl rajta!

Mert a nyomasztó képek miatt a film zseniális!

A film csak azt a nem túl sok kötelező ijesztgetést hozza, és igazán vért sem nagyon láthatunk a közel 100 perc alatt, a készítők egyértelműen a zsigeri feszültség folyamatos fenntartására mentek rá, valamint arra, hogy mivel ténylegesen fogalmunk sincs, ebben a világban mi történhet meg és mi nem, hőseinkkel együtt mi is folyamatosan a hátteret pásztázzuk a jelenés után.

És akkor ez sikerült is nekik.

Egyszer-egyszer én is kinézek a hátam mögé!

A TMDB-n 5839 vélemény után 66%-on áll, az IMDb-n 257 ezer szavazat után 6,8/10-en áll, ami valljuk be, nem is rossz!

Jómagam hibái ellenére 87%-ra értékelem és öt csillagra!

horror | misztikus | thriller

Egy tizenkilenc éves lány számára az ősznek az iskoláról, a fiúkról és a hétvégi szórakozásról kéne szólnia, de Jayt egy látszólag ártatlan szexuális aktus után... több»

1