2021.08.21 11:05 Artemisia Olvasottság: 1136x
5

A Marvel univerzum ékköve

A Marvel példaszerűen építgette filmes univerzumát éveken át, a Vasember, Amerika kapitány és Bosszúállók-mozik közötti zseinális szimbiózist, áthallásokat és kezdődő konfliktusokat pedig egy merész döntéssel, a Polgárháború-sorozat átdolgozásával juttatta csúcsra az Amerika kapitány-franchise befejező részében.

A film hasonló erkölcsi és morális kérdéseket feszeget, mint az alig 2 hónappal korábban debütált, a DC nagy dobásnak szánt crossovere, a Batman Superman ellen - Az igazság hajnala, mégis a két mozi a két ellenpólust képviseli, hogyan lehet a legrosszabb és a legjobb módon kivitelezni ikonikus hősők eposzi küzdelmét.

A Marvel univerzum ékköve

De az Amerika Kapitány: Polgárháború nem csupán a két ellentétes oldal, Steve Rogers és Tony Stark támogatóinak ütköztetésében remekel; bámulatos aprólékossággal járja be az odáig vezető utat, mesterien árnyalja az egyes karakterek érzéseit és indítékait, és teljesen hitelesen és ésszerűen magyarázza meg, hogy milyen érvek mentén foglal állás a két ellenkező oldalon Steve és Tony. A drámát és az erkölcsi mondanivalót pedig úgy építi be a cselekménybe, hogy sem a látványvilág, sem az akció mennyisége és minősége nem látja kárát.

Elsősorban mégsem látványfilmről beszélünk, hanem egy olyan karakter- és politikai-társadalmi üzenet-orientált hibridről, mely az eddigi szuperhősfilmekhez viszonyítva a leghívebben ragadja meg a képregény műfaj eredeti, kevert intellektusát, mely egyszerre szórakoztat és elgondolkodtat. Bár az eredeti Polgárháború egy önálló sorozat, mely több mint 4000 oldalt ölel fel, a Russo-fivérek jó ízléssel sarkították le a történetet, a sok változtatás mellett is sikerült egy kerek és hatásos sztorit faragni belőle.

Rengeteg karaktert mozgat egyszerre, de a legtöbb karakter neve, melyet felvonultat, a filmes előzmények miatt már eggyé vált az őt alakító színeszekével, így a főbb szerepek frontján pontosan azt kaptuk, amit elvártunk : Fekete Özvegy, Sólyom, a Tél Katonája, Skarlát boszorkány és a többiek nagyszerűen alakítanak, Amerika kapitány és Vasember szerepében pedig Chris Evans és Robert Downey Jr. még többet is nyújtanak, hiszen elsősorban nem észérvekre, hanem az egyéni érzelmeikre hallgatva foglalnak állást, Steve-et a S.H.I.E.L.D-bukása, még inkább a barátjához, Buckyhoz való ragaszkodás, Tonyt pedig a bűntudat vezérli. Kétségkívül a legjobb szereplése mindkét karakternek, és a legjobb alakítása mindkét színésznek.

Hangya és Sólyomszem rövid vendégszereplése is hatásos. Új karakterek terén pedig Fekete Párduc és Pókember debütálása is egyúttal a film. Fekete Párduc imidzs építése sikeres volt, félelmetes, ugyanakkor menő, igazi badass karakter lett. Bár az indítékai egysíkúak, hiszen mindössze egy cél vezérli, a jelenléte sokat dob az akciójeleneteken, valamint a történet végén jelentős karakterfejlődést produkál. Chadwick Bosemannek alapvetően jól áll a szerep, de nem kiemelkedő az alakítása. Pókember szerepeltetése marketing értékű volt, hiszen a karakter jogai nem sokkal előtte kerültek vissza a Sonytól a Marvelhez, valamint Tom Halland is debütált mint Pókember. Talán éppen emiatt a kötelező jelleg miatt kicsit kiforratlanok a jelenetei, illetve gyakorlatilag semmilyen hatással nincs a cselekményre, valamint az indítékai is soványak, nincs kifejtve, hogy miért harcol Vasember csapatában .

A film igazi meglepetése pedig a főgonosz, avagy annak hiánya. Van természetesen egy antagonista, nevezetesen a Daniel Brühl által alakított Helmut Zemo, aki egyszerű emberként véghez viszi azt, ami valószínűleg a világ legerősebb és legjobban felszerelt hadseregének sem sikerülne: feloszlatja a Bosszúállókat, mégpedig úgy, hogy megtalálja Amerika kapitány és Vasember közös gyenge pontját. A sablonos világuralomra törő főgonoszok helyett remek választás volt a szerepeltetése.

Összességen az Amerika Kapitány: Polgárháború a Marvel univerzum ékköve, az eddigi legérettebb és legmélyebb alkotása.

akció | kaland | sci-fi

A Bosszúállók: Ultron kora eseményeit követően a világ kormányai határozatban döntenek arról, hogy szabályozzák a szuperhősök tevékenységeit. A határozat megosztja a... több»

5