2022.07.20 20:19 Kóborló Olvasottság: 669x
3

A barlang mélyén

Mikor a The Descent (A barlang) című filmet bemutatták, pozitív és dicsőítő kritikák tömkelegével emlegették szinte minden fórumon Neil Marshall rendező, soron következő munkáját és azt kell hogy írjam, részben teljesen jogosan. Amikor megjelent idehaza dvd kiadásban, jómagam is beszereztem és akkor talán még erősebbre is értékeltem volna, mint jelen esetben, merthogy anno annak idején, ha nem is neveztem volna egy formabontó horrorfilmnek, de az adott év horrorfilmes termésének, talán az egyik legkiemelkedőbb alkotását tisztelhették benne a horrorrajongók. De az évek csak teltek a film bemutatása után és hogy mit is képes most, 2022-ben nyújtani a horror műfaján belül, azoknak a nézőknek, akik akár csak most találkoztak a filmmel, az már egy sokkal érdekesebb felvetés.

Talán kétség sem fér ahhoz, hogy a film egyik, ha nem a legnagyobb erőssége az, hogy a történet középpontjába, csak nők szerepelnek. Számomra ez egy rendkívül hatásos ötlet volt a film forgatókönyvéért felelős és egyben a rendezési feladatokat is magára vállaló Neil Marshall-tól. Mondjuk a rendező egy interjú során lenyilatkozta, hogy eredetileg lettek volna férfi barlangászók is a történetben, de az előző filmjében, a 2002-es Démoni harcosokban, szinte csak férfi karakterekkel dolgozott, és így jött az ötlet, hogy mi lenne, ha itt pedig csak női karaktereket vonultatna fel. Mondanom sem kell, hogy ez akkor annak idején, számomra egyből telitalálatnak bizonyult, hisz sokkal elfogultabban tekintek férfi létemre azon horrorfilmes történetekre, ahol a nők életben maradásáért kell szorítanom. A film bemutatása óta eltelt évek alatt, ezt a fajta ütőlapot azért elég szép számmal bedobták már a horrorfilmes készítők, de 2005-ben ez még egyáltalán nem volt annyira túlhasználva mint most. Egyszóval sikerült szinte már a film történetének az elején elérnie azt, hogy érdekeljenek a karakterekre kiosztott sorsaik. Ráadásul azt is meg kell említenem, hogy ha komplett karakterépítéseket nem is láthatunk majd a filmben, de azért egy-két karakter, sokkal összetettebb karakterábrázolást fog kapni, mint amire számíthatnánk előjáróban a történet alapján. Ez szintén egy olyan dolog volt számomra, ami ismételten dicsérendő ebben a filmben. Mint ahogyan az is, ahogy a film felépíti és elkezdi adagolni a feszültséget. E téren legyen csupán annyi megemlítve, hogy a film, kimondottan jól dolgozik a különféle félelmekre való hatásgyakorlásokkal.

A barlang mélyén

A film technikai kivitelezései, főleg ha azt vizsgáljuk hogy A barlang mélyén található élőlényeket miként is valósították meg, ismételten maximálisan rendben voltak, hisz eléggé egyediknek mondhatnánk őket. Azon horrorrajongók elvárásainak is megfelelő lehet majd a film, akik szeretik a véresebb és olykor már-már a brutálisba átcsapó képsorokat, merthogy is sem spóroltak semmin a készítők. Technikai kivitelezéseihez mondanám jelen esetben azt is, hogy A barlang klausztrofóbiás hatása, elképesztően erős atmoszférát nyújtott számomra szinte az egész film alatt. Viszont sajnálatos módon pár negatívummal így is rendelkezik jelen filmünk.

Az első ilyen dolog, hogy a filmbéli támadások hiába vannak jól és kellő brutalitással kivitelezve, sajnálatos módon az ide-oda pásztázó kamerabeállítások sokat kivesznek ezen dolgok erejéből. A másik negatívumom, maga a filmvégi történetkialakítás (mondjuk e téren, majd a 2009-ben bemutatásra került második rész, hozhat némi pluszt majd). A harmadik és egyben utolsó negatívumom ennél a filmnél, az a szavatossága lenne. Sajnos a sokadik megtekintése után már, egyáltalán nem képes annyira hatásosan működni a film, bár be kell hogy valljam, a klausztrofóbiás érzet, számomra még a sokadik megtekintése után is megmaradt.

71 A barlang  (2005)

horror | kaland | thriller

Hat barátnő, hogy társukat felvidítsák egy tragikus baleset után, amelyben elvesztette családját, vakációra indul a hegyekbe. A kalandtúra során egy barlangban ragadnak, amiről... több»

3