2022.02.08 19:34 Prince of Darkness Olvasottság: 455x
4

Brigitte Nielsen azért odaszegezte a tekintetünket.

1987-ben láttam még gyemekként az osztrákból hazahozott videomagnón, narrátorosan, elég rossz minőségben. És így is imádtuk! Persze azóta már láttam rengetegszer, és valahogy sohasem tudom megunni, bár az okát nem is tudnám megmondani. De valahogy csak visszavezethető a fiatalkoromra...

Richard Fleischer nagyon jól megfogta a lényeget, és a kor báját és lényegét bele is tudta préselni a filmbe. Adva van egy szép és csinős nő, Sonja (Brigitte Nielsen), aki sajnos mostanság nagyon eltűnt, és egy hős harcos, az osztrák tölgy, Kalidor (Arnold Schwarzenegger), akinek kalandjait, csatáit, küzdelmeiket öleli fel a film maga. Sonja szüleit maga a hatalmas, ámde gonosz Gedren királynő (Sandahl Bergman) megöleti, és ezzel egy életre magára haragítja a bosszúszomjas Sonját. Gedren ezen kívül megszerzi a bűvös kristályt, amivel el tudja pusztítani az egész Földet. Sonja elmegy tanulni keleti mesterekhez, és fantasztikus harcos lesz belőle. Elhatározza magában, csak az lehet a méltó párja, aki harcban legyőzi őt. Majd kalandjaik során összetalálkoznak. Ők ketten, és velük van még a hontalan herceg, Tarn (Ernie Reyes) és hű szolgája, Falkon is (Paul L. Smith). Így együtt harcolnak meg mindenkivel, az ellenségeik erejével, varázsával, bűbájaikkal. Persze közben ne feledkezzünk el a stáb többi tagjáról sem, főleg zenei téren, ahol a stúdióban maga Ennio Morricone ült és vezényelte le a zenéket és az effekteket, különböző zenei betéteket. Az operatőr sem kis név a szakmában, hiszen azért Giuseppe Rotunno, aki a Casanova, A nők városa és többek között a Közöny, és a Bíbor és fekete című filmek vezető operatőre is volt annak idején. Persze az eyecandy is odatette magát aktuális filmünkben is, hiszen ez a nyolcvanas években (is) kötelező volt. Itt esetünkben Varna (Janet Ågren) mutatta meg lengébben bájait, hogy a köztes időkben se essen bele a húslevesbe a fejünk...

Brigitte Nielsen azért odaszegezte a tekintetünket.

De tényleg...

Kissé (mai szemmel) giccses díszletek, elnagyolt, néha esetleges és kissé ügyetlen harci jelenetek, és nem kifejezetten jó színészi alakítások. És még így is egy laza és könnyed sword and sorcery, ami zsánerében a jobbak közé tartozik.

Nekem pedig egy örök emlék Brigitte Nielsen és Arnold Schwarzenegger miatt is. Előbbi, mert egy bitang jó nő, utóbbi pedig az izmai miatt, amit titkon csak egy fél világ irigyelt anno...

Egyszóval nosztalgia ezerrel...

Jó forró szilvás, fahéjas tea és pogácsa...

Kedvenc fotelem...

Brigitte, átdobhatnád a telószámodat...

akció | fantasy | kaland

Szonya (Brigitte Nielsen) békés életének egycsapásra vége szakad, amikor Gedren királynõ legyilkoltatja szüleit A zsarnok uralkodónõ bűvös talizmánjával a Föld... több»

4