2017.01.15 22:22 ArpiHajdu és Réci Olvasottság: 160x
5

Műfaj teremtő

Talán merész lenne kijelenteni, hogy az Utazók megteremtett egy új filmes műfajt, neveztesen a sci-fi romantikát, de azért egész jó úton halad a felé, amit a Gravitáció (kicsiben) elkezdett. Persze azért áttörésnek nem nevezhető, hiszen ez a film sokkal inkább egy romantikus történet, mint egy sci-fi, annyi különbséggel, hogy az űrben játszódik. Éppen ezért, aki úgy ült be a moziba, hogy nagyítóval kereste a klasszikus sci-fi műfaj jegyeket, az valószínűleg óriásit csalódott. A film első harmadában, az járt a fejemben, hogy valahogy így néz majd ki egy wellness-nyaralás a jövőben, azzal a különbséggel persze, hogy azért egy nyaralásról általában haza is térünk.

Azon kívül, hogy kellő időben csattanó poénokkal igyekezték megteremteni a hangulatot, engem az is érdekelt, hogyan teremthető meg a luxus egy ilyen zárt térben, mint egy űrhajó. Van úszómedence, meg csillagvizsgáló, meg bár....oké, oké....de mutassátok a többit. Aztán megkapjuk a kellő romantika adagunkat, párunk összemelegszik, s a film közben sejtetni engedi, hogy hamarosan légy kerül a levesbe. Innenstől veszi át (némileg) a sci-fi a hangsúlyt, jönnek a problémák, amelyekre megoldást kell találni, közben egy újabb hiba miatt újabb ember ébred fel, akinek túl nagy jelentősége nincs, talán csak érzékeltetni akarták, hogy itt bizony komolyabb probléma van, mint ahogy először gondoltuk volna.

Műfaj teremtő

Látványban nincs hiány, de szerencsére mellőzi azokat az elemeket, amelyek kifejezetten (és kizárólag) csak a 3D-s "parasztvakításnak" szólnak és amely hibába oly sok film beleesik. Végül (de nem utolsó sorban) pedig ott a drámai sík, az, hogy az ember teljes magányában és kiszolgáltatottságában milyen messzire képes elmenni, s mit eredményezhet a teljes egymásra utaltság.

Vannak hibái a filmnek, kissé hirtelen ér véget és belecsempészik a megszokott sablonokat....ennek ellenére én élveztem a történetet, Jennifer Lawrence-t még mindig bírom és Chris Pratt-el karöltve szerintem sokáig a tökéletes párosként fognak rájuk utalni.

82 Utazók  (2016)

dráma | romantikus | sci-fi | thriller

A Passengers története szerint egy utasszállító űrhajó egy távoli bolygó felé tart több ezer emberrel a fedélzetén. Az egyik hálókamra meghibásodása miatt egy férfi (Chris... több»

5