Nagy alakítást nyújt a 2013-as Elysiumban Matt Damon, és a film alaptörténete sem rossz, nem beszélve a rendezésről, Neill Blomkamp direktori munkájáról. Mindezek miatt szerintem érdemes újra elővenni ezt a már klasszikusnak számító akció-scifi-thrillert megtekintés céljából. Én így tettem, és másodszor is kitűnően szórakoztam, az Elysium ugyanis egyike a legkevésbé megbecsült, ám elgondolkodtató és különleges sztoriknak.
Egy olyan disztópikus jövőben járunk, ahol a Föld szinte már lakhatatlan, így a legfelső vagyonos elit egy különleges műholdra költözik, az Elysiumra, ahol zöldellő fák, rétek, egészséges levegő és kertvárosias élet várja őket. És nem utolsósorban minden házban egy úgynevezett gyógyító kapszula található, mely az összes létező betegség ellen hatásos. Eközben a Földön mindenhol nyomor, kosz, járványok, bűnözés és lázongások uralkodnak. A rendet egy Krueger (Sharlto Copley) nevű, Földön dolgozó bérgyilkos segít fenntartani, aki ha parancsot kap az Elysiumból, akkor rakétákkal lövi ki az Elysiumra menekülni próbáló repülőket.
A sztori központi karaktere Max da Costa (Matt Damon), aki korábban hírhedt tagja volt az egyik drogkartellnek, ám jó útra tért. Már egy gyárban dolgozik, ahol viszont nem becsülik meg. Olyannyira nem, hogy egyik nap még meg is betegszik, mert halálos adag sugárzást kap, ami miatt napjai maradnak csak hátra. Egyetlen esélye az Elysium, ahol egy gyógyító kapszula megmenthetné az életét.
Hasonló cipőben jár a csinos Frey (Alice Braga), akinek a kislánya nagyon beteg. Összefognak tehát, és Max régi drogbandáját felkeresve próbálnak meg feljutni az Elysiumra. Max testére egy erőt megnövelő szerkezetet rögzítenek, amivel sokkal hatékonyabb harcos lehet. A bandában Julio (Diego Luna) támogatja leginkább Max és Frey tervét, csakhogy rengeteg akadályt kell leküzdeniük. Az egyik maga Krueger, aki a nyomukba ered. Karaktere a kőkemény, érzéketlen tömeggyilkos archetípusa. A küzdelem a film végén már az Elysiumon zajlik, ahol a lelketlen Dealcourt (Jodie Foster) parancsol. Az Elysium olyan film, hogy elgondolkodtatja az embert az élni akarásról, elitizmusról és az élet megbecsüléséről. Amellett végig nagyon izgalmas, és a képi világa is lenyűgöző. Felvázol egy lehetséges jövőképet, mely akár reális is lehet, hiszen olyan ütemben tesszük tönkre a Földet, hogy egy Elysiumhoz hasonló mesterséges élettér terve is felmerülhet egyszer. Az értékelésem 4,5 csillag, 90%, mert a maga nemében különleges film, remek rendezéssel és alakításokkal. Mindenkinek ajánlani tudom.

78 Elysium - Zárt világ (2013)
A Föld népessége két részre oszlott. A szegények a bolgyófelszínen élnek, legtöbbjük nyomorban, míg a kiváltságosok az Elysium luxus világában, egy mesterséges holdon, ami a... több»
Szereplők: Matt Damon, Jodie Foster, William Fichtner, Sharlto Copley, Diego Luna