2020.07.12 11:25 Artemisia Olvasottság: 337x
7

A gorillák védőszentje

Diane Fossey egy kivételes nő volt, aki felbecsülhetetlen értékű munkát végzett a hegyi gorillák tanulmányozása és védelmezése terén is. Egész életét annak szentelte, hogy megmentse a kihalástól ezt a lenyűgöző fajt. Diane és a gorillák történetét pedig az egész világ megismerhette 1988-ban, Michael Apted legendás filmjének és Sigourney Weaver felejthetetlen alakításának köszönhetően.

A filmben kirajzolódik Diane erős és bátor jelleme, a békés és érzékeny gorillákhoz fűződő barátsága, valamint a ruandai orvvadászat és állatcsempészet kegyetlen, kizsákmányoló és pusztító hatása az élővilágra. Amikor felveszi a történet fonalát, Diane mindössze a hegyi gorilla populáció létszámának megbecsülésére érkezik a polgárháború sújtotta Kongóba. Nem várt nehézségekbe ütközik, a polgárháborús feszültségektől és politikai intrikáktól kezdve a tapasztalatlan nyomkeresőkön át az állatokkal való nehézkes kapcsolatteremtésig. A problémák hatására már-már feladná és elutazna Afrikából, ám végül úgy dönt, hogy a fenséges Virunga-hegység ruandai oldalán folytatja a főemlősök megfigyelését, melyet nem érint a kongói polgárháború.

A gorillák védőszentje

Miközben egyre több ismeretet szerez a gorillák magas intelligenciájáról és fejlett szociális életéről, az állatok is egyre inkább megbíznak benne, és befogadják. Az idilli jeleneteket megzavarja, hogy Diane rájön, polgárháború helyett egy másfajta háború van kibontakozóban Ruandában, melyet orvvadászok, állatkereskedők és kapzsi turisztikai célokra törő mágnások indítottak a gorillák ellen, és amiben neki is fel kell vennie a harcot, hogy megmentse új barátait. 18 évnyi kemény munkája során bátran harcol az ellenséggel, rendre szabotálja a vadászatokat, hatástalanítja a vadorzók csapdáit, és egy alapítványt is létrehoz a gorillákért.

Fáradozásai meghozták a gyümölcsüket, és sikerült visszaszorítani, valamint szinten tartani a végveszélyben lévő faj vadászatát. Csodálatos életművét azonban nem tudta teljessé tenni, mert olyan erős ellenállást képviselt az orvvadászok, valamint a korrupt politikai személyiségek ellen, hogy legyőzésére csak a meggyilkolásában láttak esélyt. A Virunga-hegység gorilláinak védőszentje ugyan távozott az élők sorából 1985-ben decemberében, páratlanul gazdag öröksége azonban megmaradt az utókornak, és fáradhatatlan munkájának köszönhetően a hegyi gorillák ugyan veszélyeztetett státuszban, de stabil populációval vannak jelen a Virunga-hegység erdőiben, ahol egykor Diane is élt és időt töltött ezekkel a csodálatos állatokkal.

dráma | életrajzi

A ruandai őserdőben Dian Fossey életét teszi fel az orvvadászok ellen, hogy kutatásaival felhívja a világ figyelmét bolygónk egyik legokosabb és leglenyűgözőbb élőlényei, a... több»

7