2018.01.10 09:34 ArpiHajdu és Réci Olvasottság: <100x
0

Az iszákos Mikulás kalandjai

A Tapló télapó nekem sosem volt egy alap karácsonyi film, így talán nem véletlen, hogy csak nemrégiben néztem meg. Talán emiatt, talán más miatt, nem tudom, de ez az alpári stílusú, a PC-t mellőző, a szó szoros értelmében vett tapló humor nagyon bejött, s még csak azt se mondanám, hogy „jókor” láttam. Valahogy ez a kiindulópont, hogy egy ilyen meghitt, szép, kellemes kontextusba, mint amilyen a karácsony, „belerondítani” egy trágár, állandóan részeg, s az egész karácsonyra magas ívben tevő főszereplővel, már önmagában érdekes felvetés, amelyhez kimondottan jól passzol, hogy Willie egy kaszafúró (milyen remek álca tud lenni egy plázában karácsony környékén egy mikulás gúnya). Ha ez még nem lenne elég, ott vannak még a mellékkarakterek, akik közül kiemelkedik a Brett Kelly által alakított Thurman Murman a maga naivitásával, amely nem kevés humoros pillanatot ad a filmnek. Az nem kérdés, hogy a film erősségeit Willie és Thurman közös jelenetei adják, s persze Billy Bob Thornton permanens benyögései, miközben a gyerekek a karácsonyi kívánságaikat osztják meg vele.

Azért a film egy pillanatig sem árul zsákbamacskát, már a legelső jelentben az arcunkba tolják, hogy főhősünk miért lett olyan, amilyen…rossz gyerekkor, bajos apa-fiú viszony stb. Csak hogy jobban megértse a néző Willie motivációját. Aztán Thurman-el való kapcsolatában lehetősége nyílik ezeket a rossz élményeket némileg felülírni. Ennek legszebb példája szerintem, amikor részegen tönkreteszi a kisfiú adventi naptárát és másnapra megragasztja, vagy hogy nem feledkezik el a rózsaszín elefántról a film végén. Igen, akármennyire furcsán is hangzik, a Tapló télapóban is vannak mélységek és drámai elemek, csak éppen két káromkodás közé vannak elrejtve.

Az iszákos Mikulás kalandjai

A folyamatos tapló humor mellett a fő narratív szálat se felejtsük el, hiszen végső soron Willie és mélynövésű társa, Marcus egy áruházat készül kirabolni, s persze a sztoriban kapunk egy-két elengedhetetlen elemet (szerelmi szál, a bűntársak egymás átverése, a Tapló télapó ott talál barátot, ahol nem várta), s természetesen a lezárásában sincs semmi egyediség, de film humora ezt feledtetni tudja. A fő célját eléri: kikapcsol, szórakoztat, vannak értékelhető poénok, úgyhogy legalább egyszer mindenképp érdemes befizetni az iszákos mikulás érdekes kalandjára.

dráma | krimi | vígjáték

SkyShowtime (2023.02.14.)

Willie (Billy Bob Thornton) szánalomra méltó élete a csalásról szól. Decemberben többnyire egy plázában keres munkát, Mikulásnak öltözik és a gyerekek kívánságait... több»

0