2017.11.18 16:23 Berto49 Olvasottság: <100x
0

Végre egyetértek a fesztiválok zsűrijével

Felfokozott érdeklődéssel fogtam hozzá ennek a filmnek a megnézéséhez, hiszen Sean Penn-t, mint színészt kedvelem, kíváncsi voltam, hogy rendezőként mit tud produkálni. Mindkét főszereplő a kedvenceim közé tartozik, Theron az egyik legjobb mai színésznő, Bardem pedig annak ellenére, hogy rengeteget foglalkoztatják (néhány filmje egy-két év távlatából: Loving Pablo, anyám!, Gunman, etc.) mindig maradandót tud nyújtani. Általában nem egyezik a véleményem a fesztiválok zsűrijével, de most tökéletesen egyezett. Állítólag a bemutatón kifütyülték a filmet, igazuk volt! Ennyi hatásvadász, százszor látott, a könnycsatornákra hatni akaró elemet ritkán lehet látni egy sekélyes mondanivalójú melodrámában.

Csak a szereplők iránti rokonszenvem okozta, hogy végigkínlódtam. Fekete Afrika éhezéstől, törzsi villongásoktól, háborúktól szenved, ártatlan emberek tízezrei életükkel fizetnek a Nyugat nemtörődöm magatartása miatt. Ezt azonban már sok film nívósabb formában tárta a nézők elé. A sokkoló véres jelenetek tömkelege bennem a kívánt hatás ellenkezőjét váltotta ki.

Végre egyetértek a fesztiválok zsűrijével

A manapság divatos időbeli ugrálások sem segítették a film hatását. Nem azzal van a baj, hogy bemutatja az afrikaiak (közelebbről dél-szudáni, libériai és Sierra Leone-i menekülttáborokban élők) szenvedéseit, vagy a rajtuk segíteni akaró orvosok heroikus küzdelmét, hanem a két fehér főszereplő szépelgő történetével. Erőszakosan az arcunkba tolva giccses szenvelgések áradatával szembesülünk. Volt egy mozzanat, amikor Ellen (Adéle Exarchopoulos), aki a Wrennel (Theron) való „halálos szerelem” előtt egy évig volt Miguel (Bardem) szeretője, megrendülten közölte, hogy, HIV-pozitív. Ez volt a lejtmenet végállomása, innen már nincs lejjebb! (Milyen jó, hogy annak idején kihagytam az „Adéle élete” című, a leszbikus szerelem „csodáiról” szóló filmet, amely témája mellett a főszereplő Adéle személye miatt is csak ellenérzést váltott volna ki belőlem! A kinézete alapján legfeljebb az általános iskola felső tagozatában lenne a helye, nem pedig lepedő-akrobatikát mímelő mutatványokat prezentálni azonos nemű partnerével.) Nagyon remélem, hogy a következő megnézett filmem jobb lesz, bár az esély 100 %-os, hiszen könnyűszerrel találok ennél sokkal nézhetőbb darabot.

dráma

Egy nemzetközi segélyszervezet vezetője találkozik egy orvossal Afrikában a politikai és szociális forradalom idején, és hamarosan nehéz döntések meghozatalára kényszerülnek.

0