2017.09.10 15:41 ArpiHajdu és Réci Olvasottság: <100x
0

A 2017-es felhozatal egyik legjobbika

Újra itt van minden majmok legnagyobbika, Kong, s visszakanyarodunk a kezdetek kezdetéhez: vietnami háború idején játszódó sztori, eldugott őserdő, furcsa (és nagy termetű) lények, és a legfőbb gonosz: az emberiség. Mindez megspékelve korunk számítógépes technikájával és itt jön a lényeg: kapunk egy rendkívül látványos, CGI-os "popcorn-mozis" menetet, de azt el kell ismernem: a film látványvilága pazar, az idei felhozatalból az egyik legjobb. Az óriáslények már-már egy Verne-műből is előmászhattak volna, kivitelezésük pedig profi (nemcsak ha Kongra gondolunk, hanem mondjuk az óriáspókra vagy a bivalyokra), talán egyedül a gyíkszerű lényeknél vitték túlzásba a CGI-t, így nem lettek túl valósághűek. Azt nem tudom, hogy IMAX-ben, vagy 3-D-ben milyen hatást érhetett el, de erénye, hogy otthoni körülmények között (bár szerényebb kivitelben) is megállja a helyét a látvány.

Ami a történetet illeti: echte dzsungeles kalandfilm, amelybe egy csapatnyi ember beleveti magát az eddig ismeretlen területre, aztán kellőképp pórul jár nemcsak a csapat, hanem átvitt értelemben az egész emberiség is (summázhatnánk röviden: ember, ne húzz ujjat az anyatermészettel!)

A 2017-es felhozatal egyik legjobbika

A látvány mellett az akció szcénákra sem panaszkodhatok, Kong első igazi zúzása kellőképp felpörgeti az eseményeket, s a különféle akciók színvonalát tartani is tudja a Vogt-Roberts vezette stáb. Az egyetlen nagy hibája talán csak az, hogy hiába látványfilm, a karakterek kidolgozottságára nem ártott picit nagyobb hangsúlyt fektetni: Tom Hiddlestone hiába a főszereplő, a figurája abszolút jellegtelen, s sajnos a többi nagy név is eléggé egydimenziós. Egyetlen kivételként talán John C. Reilly említhető meg, aki viszont egy nagyon üde színfoltja a filmnek, s talán ő az egyetlen, aki érdemi szimpátiát is képes kiváltani a nézőből.

Természetesen a végéről nem maradhatott el egy grandiózus összecsapás a címszereplő és egy másik (itt: gyík) lény között, ahol lett némi "románc kezdeményeződés" (Brie Larson megmentése), ám az dicsérendő, hogy az ember-óriásmajom szerelem teljesen száműződött a sztoriból, arra viszont épp elegendő volt, hogy némi szimpátiát keltsen a nézőben Kong iránt, s bemutassa, hogy a gonosznak hitt lénynél is minden történetben van egy még gonoszabb és ártalmasabb, akivel így vagy úgy, de fel kell venni a harcot.

És még valami: aki még nem látta a Koponya-szigetet, az a stáblistánál ne kapcsolja ki. Megkapjuk az utalást Kong következő kalandjára ;)

akció | fantasy | kaland | katasztrófafilm | sci-fi

A Csendes-óceán egy távoli, feltérképezetlen szigetére különös expedíció érkezik. Vegyes csapat: kutatók, természettudósok, üzletemberek és katonák is vannak köztük, de... több»

0