2022.08.10 17:17 BRANTON Olvasottság: <100x
2

Mit keresel itt Creeper?

Victor Salva 2003-ban megrendezte az Aki bújt, aki nem folytatását, amely nem más alcímre hallgat, mint A második este. Nem túl eredeti, de annyira nem is szokványos. Van neki egy kellően baljós hangulata, ha már a filmnek nem igazán van, pár jelenettől eltekintve. Creeper visszatér, akiről tudni való dolog, hogy huszonhárom évente feltámad, hiába ölik meg. Emellett kedvenc elfoglaltságai egyike, hogy emberek szerveit elcseni, hogy saját hiányosságait pótolja velük. Nem hangzik túl bizalomgerjesztő fickónak, ugye? Nem is az, de a parodisztikus pofavágásai, s a csetlő-botló mozgáskultúrája miatt elég röhejes néhol, szóval nem kell igazán félni. Ennek ellenére van egy jelenet, ahol nyomasztó a film.

Az első résszel kapcsolatosan az első 15 percet és az utolsó 10 percet emeltem ki, amely nálam tényleg elérte azt a szintet, ami izgalomba, esetenként félelembe is tud rázni. A második résszel kapcsolatosan viszont az első 20 percet tudnám felhozni, amikor még úgy istenigazából nem indul be a szörnyeteg. Zseniálisan feszültségkeltő képsor az, ahogyan látjuk, amint a kutya elkezd félni az ismeretlentől, a gyerkőc pedig segítséget kérne, de már késő. Utána egy-egy látomásban feltűnik az első rész tragikus „hőse” Darry, aki szintén elég kellemetlen érzéseket keltett bennem, habár ez a korábbi fejezet zárójelenetének köszönhető. Ez a két jelenet az, amely miatt megérdemli a horror címkét ez a mozi. Odaveszett a misztikum, odaveszett az izgalom is. Több akció, kevesebb félelem, amely a nulla felé konvergál. Baj ez, mert a korábbi Creeper-kalandot pont a rejtélyessége, misztikuma miatt lehet szeretni. A második este csak egy mezei slasher, középszerű színészekkel és alsókategóriás sztorival. Kár érte, mert egy ütős folytatást ki lehetett volna ebből hozni. Máskülönben észrevenni, hogy immáron sokkal több pénzzel dolgozott Salva. Creeper jelmeze egész jól meg van csinálva, a képi világ pedig szintén nem rossz. Ami megszépíti ezt az epizódot, az a következő rész. Nos, az aztán igazán hányingerkeltő produktum lett, melyet foghatunk a kis büdzsére,foghatunk a rossz színészekre, de ezek nélkül is egy elcseszett, kiherélt kaland lett. A középső részre 2 csillagot adok, mert ugyan helyenként vannak jó pillanatai, de egyrészt azok össze sem vethetők a legelső rész paráival, másrészt nem sikerült Creeper misztikumát fenntartani, illetve továbbfejleszteni. Érdekességként megjegyzem, hogy a film DVD menüje ijesztőbb, mint a teljes film.

Mit keresel itt Creeper?

horror

Újra visszatér a huszonhárom évente huszonhárom napig táplálkozó szárnyas, húsevõ bestia. Eledelül ezúttal egy középiskolai baseballcsapat szolgál. A mérkõzést követõen... több»

2