2020.06.12 02:01 HE7EDIK Olvasottság: 378x
1

A legenda

:::A HOZZÁSZÓLÁS CSELEKMÉNYLEÍRÁST TARTALMAZHAT:::

Vannak emberek, akiket nem lehet pótolni. Clint Eastwood is ezen szűk csoportba tartozik. Már életében legendává vált, olyan életművel a háta mögött, amihez fogható talán nincs is az álomgyár történetében. Ezen filmje is a zsenialitását tükrözi.

A legenda

Szerintem sokaknak ismerős lehet az öreg karakterének családja, akik csak a hasznot lesik, és arra nem képesek, hogy megkérdezzék tőle, te marha, mi van veled, hogy vagy, élsz-e még. És itt kerül a képbe a Gran Torino, az öreg legnagyobb értéke; egyfajta görbe tükör a visszataszító fogyasztói társadalomra, ahol az embert nem erkölcsre, hanem javakra mérik. Mindenkinek az kell, de az öreg véres köhögésére csak a pap, valamint a szomszéd ázsiai emberkék figyelnek fel. A kezdetben előítéletes Clint lassacskán új családra lel, ami az élet kiszámíthatatlanságát szimbolizálja. Sokszor onnan jön a jó, ahonnan nem is várnánk, igaz ez a rosszra is igaz...

Mint minden rendezésében, Eastwood eme gyöngyszemében is rengeteg életigazság, dráma és filozofálás található. Egy jelenet különösen lesokkolt, mikor a szerencsétlen lány betoppan feldagadt szemekkel, az öreget pedig annyira ledöbbenti a látvány, hogy még a keze ügyéből is kiesik valami. Vagy mikor odaadja a kutyust a családnak, az pedig kidülledt szemekkel néz a gazdája után. Az ilyen jelenetektől a földkerekség egyik legnagyobb rendezője Eastwood, úgy tapint rá sokszor a dráma érzékeltetésére, hogy az ember képtelen megállni könnyek nélkül.

Aztán jön a vég, szó szerint, ugyanis utolsó cselekedetével feláldozza magát az öreg, megszabadítva ezzel a jobb sorsra érdemes családot a férgektől, egyben meghálálva a törődést, odafigyelést és szeretetet, amit a valódi családjától sosem kapott meg. És hát a végrendeletes résznél is sokan magukra ismernek, mint tudjuk, ez hozza csak igazán össze a családot. Ugye? Eastwood remekül érzékelteti itt is, mennyi olyan ember van, aki rokona halálában csak a megszerezhető javakat látja. A végső jelenet pedig felteszi az i-re a pontot, ahogy a fiú és a kutyus együtt autózik el a Gran Torinoval.

Eastwood egyik, ha nem a legnagyobb filmje.

91 Gran Torino  (2008)

dráma

A koreai veterán és özvegy, Walt Kowalski (Clint Eastwood) magányosan tengeti napjait a környéken, amely a szeme láttára változik meg napról napra. Régi szomszédai, barátai... több»

1