2022.07.14 09:44 BRANTON Olvasottság: <100x
1

Guy Ritchie nap - Második állomás

Guy Ritchie fantasztikus sikerű első mozija után szintet lépett, méghozzá nem is akárhogyan. 2000-ben elkészítette a Blöff c. mozit, mely szintén hatalmas siker volt, sőt, ha lehet még nagyobb. Három kategóriát vázoltam fel, első állomásomban. Ezeket a kategóriákat tartani fogom mind a tíz filmnél, melyekről ma írok. A három kategória: nézhető, jó, zseniális.

Ritchie második alkotása, nálam a zseniális kategóriába lőtte be magát, de úgy, hogy ki sem akar onnan jönni. Franky Four Fingers (szándékosan nem írom a magyarra fordított nevét, mert ciki) egy ékszertolvaj, aki New Yorkba indul, hogy teljesítse legújabb megbízatását. Le kell szállítania egy árut főnökének, Avinak. Eközben Boris, az orosz gazfickó ráveszi Franky-t, hogy fogadjon egy bokszmérkőzésen, amely természetese illegális. Terve, hogy majd kirabolja az ékszertolvajt. A szálak természetesen szintén összekuszálódnak, rengeteg helyzetkomikum fakad belőlük.

Guy Ritchie nap - Második állomás

Valamelyest több pénze volt már Ritchienek a Blöffre, jobban szabadra ereszthette képzelőerejét és kreativitását. Hasonló stílusú alkotás ,mint a Ravasz, az Agy és két füstölgő puskacső, de minden bizonnyal kiforrottabb. Jobb karakterek, klasszisokkal jobb dumák, izgalmasabb és nagyobb volumenű sztori. Ennek ellenére Ritchienek most már azért, nyomta is egy kis súly a vállát, hiszen a kritikusok és nézők magasra tették az elvárásaikat. Direktorunk és írónk jobban nem is teljesíthette volna a feladatát, hiszen nagyobb siker lett, mint előző filmje, nem mellesleg jobb is.

Jason Statham most az egyik főszereplő, aki remekül hozza Török karakterét. Vinnie Jones is feltűnik egy-két kisebb, de annál emlékezetesebb jelenetsorban. Aki számomra mégis a legmeggyőzőbb és legjobb alakítást nyújtja a sok kiemelkedő mellett, az határozottan Brad Pitt. Egyrészt fantasztikusan meg lett írva a karaktere, másrészt amilyen természetességgel hozza Pitt a karaktert, attól minden egyes alkalommal lehidalok. Na és azok a dumák! Számtalanszor idézhető egysorosok, verbális adok-kapok sora, melyek nélkül kevesebb lenne ez a film. A legjobb filmje ez rendezőnknek, de teljes testtel mögötte van a 2019-ben bemutatott Úriemberek is. Következzék a következő állomás!

90 Blöff  (2000)

krimi | vígjáték

A sok szálon futó történetben szerepet kap egy hatalmas 84 karátos gyémánt, egy kutya, egy illegális bokszmeccseket szervező kegyetlen maffiózó, két pitiáner ügyintéző, egy... több»

1