2021.02.09 10:53 Laca//Ho/rr/oR// Olvasottság: 270x
1

Vikingek, avagy a portyázó nép meséje

Nehéz elkezdeni, hiszen rengeted oldalról meg lehet közelíteni a Vikingek mindennapjait, kalandjait, nehézségeit. De azt nem vitatom, hogy Michael Hirst rendező egy egészen elképesztő sorozatot tett le az asztalra.

Nagyszerűen mutatja be a portyázó nép mindennapi küzdelmeit, szokásait és céljait. Mint szinte minden sorozat, a Vikingek is az 1. évaddal robbantott egy igazán nagyot, de utána is nézhető és látványos epizódokat tudhat magáénak. Ami igazán megfogott, a jól felépített karakterek fejlődése, de itt ki is térnék az idő múlására.

Vikingek, avagy a portyázó nép meséje

Számomra roppant gyorsan váltottak néha, és sokszor meg kellett fejteni, hol is tartunk a sorozatban; ez nagyon zavaró tényező volt. Az idővel szemben kárpótoltak a látványban gazdag helyszínek, vagy éppen a jól kidolgozott kosztümök a színészeken, színésznőkön. A másik, számomra negatív dolog a vallás volt, még akkor is, ha ez régen ennyire mindennapos volt a népek számára. Bár jól mutatta be a keresztények és pogányok közti nézeteltérést, egyben szomorú, hogy sok gyilkosság a vallásnak volt köszönhető.

Mint sok középkori sorozatban vagy éppen filmben, itt is jól kivehető volt a nők elnyomása, mindennapos nehézségeik, de aki ki tudott törni ebből a csoportból, mint Katheryn Winnick "Lagertha", az nagy népszerűségnek örvendhetett. Winnick mellesleg zseniális alakítást nyújtott, és jól látható volt például a karakterfejlődése. Az árulás itt is jól érezhetően prioritást élvezett, amely a mi világunkat is körbeveszi, valamint a könnyű vér, a hűtlenség is ötvözte a Vikingek szokásait.

Összességében egy rendkívül jól kidolgozott sorozatról van szó, amely bemutatta a Vikingek mindennapjait, a vallásuk iránti imádatukat, életcéljaikat és kalandvágyukat, melyet többek között Anglia szenvedett meg. Látványban gazdag, igazán erős, helyenként érthetetlen "időutazással" megtoldott, kemény, őszinte sorozatot kaptunk Michael Hirst rendezőtől.

91 Vikingek  (2013)

akció | dráma | háborús | kaland | romantikus | történelmi

Ragnar Lothbrok, a vikingek legnagyobb hőse elsőként hajózik nyugatra, és jut el Nagy-Britanniába. Ragnar és társai már belefáradtak abba, hogy vezérük, Earl Haraldson parancsát... több»

1