2026.01.21 18:01 Una pura formalità Olvasottság: <100x
0

Senki sem lehet próféta...?

Nem értem a fanyalgókat, mert Jim Sheridan egy remek Jim Sheridan-mozit tett le az asztalra, amiben a generációkra visszamenőleg kölcsönösen traumatizáló angol-ír együttélés keserű tapasztalatai feloldatlan és feloldhatatlan ellentétekben, kőkemény társadalmi keretekben és szabályokban és kétségbeejtően depresszív általános atmoszférában csapódnak le. Itt hiába a jó szándék, a jó irányba mutató kezdeményezés, és csupán egy nyugodt élet vágya, ha még szikra sem kell ahhoz, hogy elszabaduljon a pokol.

A történet a húsvéti egyezményt megelőző időszakban játszódik, így a levegőben már érezhető a jobb jövőbe vetett halvány remény, de az erőszak sokak számára még mindig az alapvető érintkezési forma, ha a másik közösségről van szó, és a megtorlások sorozatának nem nagyon látszik a vége. Daniel Day-Lewis kiváló, mint mindig (állítólag három évig edzett erre a szerepre, és a vásznon kívül is erős ellenfele lehetett volna a súlycsoportjában bárkinek), és a fiatalkori szerelmét alakító Emily Watsonban, illetve az egykori mentorát játszó Ken Stottban kiváló partnerekre talál. És bár Brian Cox IRA-vezetőként is korrekt, a show-t a megbékélés ellen lázadó Gerard McSorley lopja el – az ő közös, majd egyre inkább széttartó pályájuknak érdemes lett volna egy másik filmet szentelni.

Senki sem lehet próféta...?

Összességében igen kedveltem ezt bonyolult témát boncolgató, de egyszerű eszközökkel operáló alkotást. Két kritikus megjegyzés mindazonáltal indokolt:

1. A szerelmi szállal kapcsolatban a múltra vonatkozóan igen sok kérdés maradt nyitva (például a letartóztatás után miért nem kereste Maggie Dannyt?).

2. Egy akkor és ott felnőtt IMDb-s hozzászóló szerint az IRA valósága nem így nézett ki, és a protestánsok és katolikusok semmiképp nem jártak volna közös bokszklubba (ezt sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudom).

85%-ot adnék, ez itt négy csillag.

74 A bunyós  (1997)

dráma | romantikus | sportfilm

A bunyós című filmben a 14 év börtönbüntetés után szabadult Danny, az egykori IRA-terrorista, elhatározza, hogy megváltozik. Temperamentumát úgy dönt, hogy a bokszolásban... több»

0