2022.07.20 11:48 Artemisia Olvasottság: 383x
5

Nekünk mindig megmarad a Casablanca

Idén kereken 80 éves a Casablanca, amelyet a filmtörténet egyik legnagyobb kalsszikusaként tartunk számon és minden szerelmes filmek legszebbikeként.

A Casablanca szépségének és időtálló sikerének rengeteg összetevője van, de alapköve talán mégis az, ahogy korának, a II.világháború sötét, politikai feszültségektől, bizonytanaságtól és félelemtől terhes éveiben olyan örökérvényű témáknak ágyaz meg mint a háborúellenesség, politikai inkorrektség, korrupció - és persze a be nem teljesült szerelem romantikus eszményképe.

Nekünk mindig megmarad a Casablanca

Szerencsés csillagzat alatt született tehát a filmklasszikus, hiszen megismételhetetlen tökéletességgel állt össze minden körülmény, ami sikeressé tette; a kor politikai esemémyei, amelyekre cselekményében reflektál, az emberek belső félelmei, reményei és vágyai, amelyeket üzenetével megragad.

Annak ellenére, hogy a magyar származású rendező, Michael Curtis/Kertész Mihály több forgatókönyvíróval és folyamatosan, még a forgatás alatt is változó szkripttel dolgozott, és még Ingrid Bergman sem tudta pontosan, hogy mi lesz végül a karaktere sorsa, a filmet összeszedettség, belső összhang és egységes struktúra jellemzi, sőt története a filmtörténet legjobb történetei közé sorolandó. Ez a film egyszerűen örök sikerre volt ítélve.

De nem lenne Casablanca a Casablanca legendás szerelmi szála nélkül. Rick és Ilsa beteljesületlenül is örökké tartó szerelmének története soha nem évül el, hiszen a szerelem egy ritkán ábrázolt oldalát mutatja meg : azt, hogy mit jelent önzetlenül áldozatot hozni a másikért és hogy mit jelent a nagyobb jóért elengedni azt, akit a legjobban szeretünk.

Humphrey Bogart és Ingrid Bergman felejthetetlen alakítását pedig nem lehet szavakba önteni. A szemükben, a tekintetükben végig ott vannak a ki nem mondott szavak, az elleplezett érzelmek. Egy 20.századbeli Rómeó és Júlia ők, csak épp Rick és Ilsa nem egyesülhet még a halálban sem. Szívszorító tragédia az övék, végső döntésük mégis felemelően szép.

A Casablanca fénye semmit sem kopott az elmúlt 80 év alatt, örökérvényű létét pedig mi sem bizonyítja jobban, hogy most, egy újabb európai háború nyomasztó árnyékában aktuálisabb mint bármikor az utóbbi 80 évben.

89 Casablanca  (1942)

dráma | háborús | romantikus

A Casablanca a második világháború ideje alatt a német megszállás alatt álló, az emigrálni vágyók utolsó mentsvárában, az észak-afrikai Casablancában játszódik. ... több»

5