2017.03.05 19:14 ArpiHajdu és Réci Olvasottság: <100x
0

A modern kor zsenije

Elöljáróban mindenképpen leszögezhetjük, hogy korunk egy meghatározó informatikai zsenijéről egyáltalán nem könnyű filmet forgatni. Danny Boyle, Aaron Sorkin és társai igyekeztek Steve Jobs emberi oldalát a nézők elé állítani, amelyhez a techguru emberi kapcsolatait vette alapul. Erénye, hogy a főszereplőről nem szándékozik egy hamis képet festeni, hiszen lehet, hogy Jobs bizonyos értelemben zseni volt, de az emberi oldala már egészen más dió. Családi kapcsolatok (saját lánya el nem ismerése), munkahelyi konfliktusok, tökéletességre való törekvés, kudarcok sorozata, majd a cég felemelése, mindezt szűk két órába összesűrítve. Nem könnyű feladat, de a játékidő nagyobbik részében működik, még úgy is, hogy Fassbender kinézetre egyáltalán nem hasonlít Jobs-ra.

Feltűnt, hogy óriási mennyiségű párbeszéd van a filmben, ezek viszik előre a cselekményt, közben pedig, ahogy az egy Boyle-filmre jellemző, a vizualitás is hangsúlyt kapott (kiemelném azt a jelenetet, amikor Jobs elmagyarázza Hoffmannak az űrhajós történetet, közben pedig egy rakéta jelenik meg a mögöttük lévő falon), erre pedig rátesz egy lapáttal az, hogy a három fontosabb idősík különböző filmformátummal lett felvéve. Ráadásul itt még nincs vége, hiszen olykor ezek az eltérő idősíkok ugyanabban a párbeszédben is megjelennek, amellyel még tovább tudták mélyíteni a sztorit.

A modern kor zsenije

Ugyanakkor ebből a rengeteg párbeszédből adódóan könnyen el lehet veszíteni a fonalat, vagyis kellő koncentrációt igényel, s bizony, ezt nem könnyű végig fenntartani, mert vannak laposabb részei is a történetnek.

Michael Fassbender és Kate Winlset két általam nagyon kedvelt színész, akik ismét bizonyították tehetségüket, s bár Fassbender játéka nem biztos, hogy szimpatikusabbá tette a címszereplőt, de abban mindenképp elismerést érdemel ő is és a film is, hogy egy árnyaltabb képet ismerhettünk meg Jobsról. A színészi játék ebben a nem éppen könnyű tematikájú és szerkesztésű filmben is működött és ez mindenképp pozitív irányba lendíti a mérleget.

74 Steve Jobs  (2015)

dráma | életrajzi

SkyShowtime (2023.02.14.)

Szenvedélyének és találékonyságának köszönhetően a digitális korszak úttörője lett, azonban a technológiai forradalomra való törekvése nem volt áldozatmentes.... több»

0