2023.04.01 14:51 Interfectorem Sabnock Olvasottság: <100x
2

Egy színes üresség

Nem nagy meggyőződéssel ültem le a film elé, és tényleg igazam lett a végeredményt követően.

De miért is?

Egy színes üresség

Az álmaink kínkeserves hajkurászásáról szóló, izgalmasnak tűnő témák jó táptalajt nyújthatnak egy filmrendezőnek.

Elég látványosan és kellően tragikusan lehet ábrázolni egy-egy teljesen megnyomorodott emberi sorsot, amelyek a feltörekvés árnyékában hunytak ki. Jó példa erre a Rekviem egy álomért vagy a Fekete hattyú (mindkettő Aronofsky), a Neon démon azonban abszolúte eltörpül ezen produkciók mellett. Pedig a potenciál megvolt benne.

A Drive rendezője, Nicolas Winding Refn ezúttal a mindig izgalmas divatvilágot helyezte górcső alá.

A történet főszereplője, Jesse (Elle Fanning) élete nagy lehetősége előtt áll. Elköltözik Los Angelesbe, hogy először életében belekóstoljon a divat és a modellkedés kegyetlen világába, ám az álmai felé korántsem olyan ütemben halad, ahogyan ő azt gondolta.

Refn célja egyértelműen egy manipulatív, hazug divatvilág bemutatása volt, ám ezt csak több-kevesebb sikerrel tudta megtenni. A Drive-on kívül a dán rendezőnek csak fellángolásai, jól elkapott pillanatai vannak, de egy egységes, kompakt történet megalkotása látszólagos nehézségeket okoz neki. A film témája alapból figyelemfelkeltő, izgalmas dolgokkal kecsegtethetne, de Refn mélyen lappangó zsenije csak momentumokra képes felvillanni.

A színészvezetéssel és a vizualitással (különösen az utóbbival) nagyjából semmi gond nem volt.

Sőt, kicsit már az volt az érzésem, mintha a film alkotói, kitalálói túlságosan is erre a két vonalra álltak volna rá, semmibe véve minden mást.

Igen szép képi megoldásokat, érdekes szimbólumokkal tarkított beállításokat láthatunk, ami miatt még érdekes is lehetne a film.

Emellett szerintem a színészgárda is megbízható, profi munkát végzett. Elle Fanning, ha így folytatja, a leghíresebb fiatal színésznők között lesz számontartva, ugyanis nagyon profi, amit itt művel.

Mondjuk a többiek is csont nélkül hozzák a kötelezőt, de Fanning nagy pillanata ez a film inkább.

Viszont hiába a nagyszerű színészkedés, az általuk megformált karakterek nem lettek túl érdekesek, izgalmasak, kidolgozottak. Kicsit az az ember érzése, hogy Refn és csapata túl nagy fába vágták a fejszéjüket, mintha ez meghaladná az erejüket, két óra alatt akartak minél több mindent megmutatni. Noha a végeredmény így sem lett rossz mondjuk jó sem), de a továbbiakban célszerű lenne egy-két apróságtól megválni.

Az összkép lehet ezáltal jobban le lesz csupaszítva, de legalább autentikusabb, relevánsabb és sokkal egészebb alkotást kapnánk egy szerteágazó katyvasz helyett, amit most láthattunk.

Összességében azért mégsem mondanám teljesen rossznak a Neon démont, inkább csak nagyon félresikerültnek.

Megnéztem, és igyekszem elfelejteni.

Elle Fanning egy szép kis csaj, ennyi a pozitívum.

65 Neon démon  (2016)

horror | kísérleti film | thriller

A Neon démon című thriller főhőse Jesse, aki Los Angelesbe költözik, hogy beindítsa modell karrierjét. Idővel szembesül a szakma kíméletlen és becsvágyó világával - az üde... több»

2