2016.12.24 10:29 Kristofalmos Olvasottság: <100x
4

Giccsfaktor az egekben

Tegnap néztem meg a westendbe premier előtt,és azon kívűl hogy nagyon érdekelet azért ültem be rá mert az amerikai kritikák(pl.:rotten tomatoes)nem győzték dícsérni éppen ezért kapott 3db golden globe jelölést ráadásul a legfontosabb kategórákba(legjobb férfi alakítás dráma,legjobb rendező,és a legjobb film dráma).Szóval Hoolywood kibékült Mel Gibsonnal azért mert csinált egy töménytelen giccset,ami hihetetlenül patrióta de erről majd később.Ezeket a fantasztikus amerikai kritikákat nézve azt hittem hogy a vox magazinnak(több éve olvasom,nagyon megbízható,és ők segítenek a százalékjuk alapján eldönteni,hogy érdemes-e megnézni az adott filmet).A vox magazintól 60%-ot kapott és akkor pontosítok,a rotten tomatoes-en jelen időben 87%-on van 176 szemlézett írást követően!Adódik a kérdés,kinek van igaza?Véleményem szerint az igazság körülbelül a kettő között van de inkább a vox-al kell hogy egyetértsek.Tehét nézzük magát a filmet.A fegyvertelen katona beleesik azoknak a kliséknek a tömegébe,amiket én csak úgy hívok:"Amerika".Tehát hihetetlenül elmegy a film egy patrióta giccsbe.Itt természetesen inkább a csatajeleneteknél éreztem,hogy a giccsfaktor az egekben jár.Szóval Gibson háborús eposzában csalódnom kellet ezeken kívűl talán még fájóbb hibái miatt is.Például a legelején belevitte Doss öccsének karakterét,amit szemmel láthatóan fontosnak vezette be és később úgy otthagyja,nem fejezi be a szálát.Hiba még,hogy az apuka karaktere is tele van klisékkel,szóval bár ez egy karakterközpontú film ennek ellenére csak a főszereplő figurája van csak kidolgozva és igazából még az sem mert hősünknek a karakterébe beletartozik a saját öccse és az apja is.Plusz amíg nem indul csatába a hősünk addig temérdek üresjáratot találhatunk. A film egy bizonyos részén még önmaga paródiájává vált legalábbis szerintem.És ezek miatt is a végén nem "maradsz" ott a székben.És a csatajelenetek iszonyatosan tól vannak tólva valamint a végén nem tudjuk eldönteni,hogy itt most Gibson magát az embert vagy a háború poklán át egy hőst akar faragni.Hiszen Desmond Doss személyét úgy formálja meg mint ha ő egy Marvel szuperhős lenne.De azért akadnak pozitívumok is.Andrew Garfield a főszerepben mind ezek ellenére hatalmasat alakít.Simon Duggan kamerái a harcjeleneteknél hihetetlenül mozognak.A filmnek egész szép a "színi" világa(főleg a barna,a piros,és a fekete színek dominálnak).És néhol még hatásos is.Szóval én inkább 70%-ot adnék bár ebben a történetben ennél sokkal de sokkal több volt,talán ha nem Mel Gibson rendezte volna...Végül pedig szeretném megdícsérni a féllábú,véres arcú,kéz nélküli katonák gyönyörűen fehér fogsorát.

dráma | életrajzi | háborús | történelmi

A második világháború idején egy amerikai katonai orvos, Desmon Doss fegyvertelenül indul a csatamezőre, ugyanis erkölcsi nézeteivel ellenkezik az emberölés. A férfi hőssé... több»

4