2017.10.17 19:05 ArpiHajdu és Réci Olvasottság: 473x
2

Jó alapsztori, rossz film

Hát, meg kell mondjam, óriásit csalódtam ebben a filmben. Oscar-jelölés, „A” kategóriás sztárok, érdekesnek tűnő történet ide vagy oda, ez a film ROSSZ.

Az alap sztorival semmi problémám sincs, sőt. Egy érdekes témát boncolgat, nevezetesen két különböző kultúrájú és nyelvű fél (ebben az esetben teljesen mindegy, hogy éppen földönkívüliekről beszélünk) találhat-e olyan kommunikációs formát, amelyet mindketten megértenek. Na és még egy elgondolkodtató tézis: a nyelv határozza meg a gondolkodást vagy éppen fordítva történik.

Jó alapsztori, rossz film

Azt azonban már a legeslegelején sejteni lehetetett (abból, ahogy felvillantják Louise kislányának múltbélinek tűnő képeit), hogy a sci-fi vonalba bele fognak erőltetni egy érzelmes végkifejletet, ami nekem már az Interstellar esetében is gyenge lábakon állt. Na, de nyilván lehetne ezt jól is csinálni, de az Érkezés esetében ez nem nagyon sikerült. Számos ponton megbicsaklik a történet, a legjobban mégis az borított ki, hogy annak ellenére, hogy ismerjük napjainkban a külpolitikát, s hogy hogyan bomlanak fel politikai szövetségek egy pillanat alatt, mégis SPOILER Dr. Banksnek egyetlen telefonhívásába kerül és a kínai nagyhatalom vezetője azonnal visszavonja a kiadott parancsát SPOILER

Igazából látványosnak sem mondanám az Érkezést, itt nem kapunk izgalmas űrsétákat (ami legalább igaz a Gravitáció vagy az Interstellar esetében). Persze maga a látvány nem segítene az amúgy sekélyes történetszálon és azon a katyvaszon se, amit végső csattanóként az arcunkba vágnak.

Lehetséges, hogy hangulat kérdése, s ugyan sejtettem, hogy megpróbál gondolkodóba ejteni (ezzel önmagában nem lenne bajom, szeretem, ha egy film megdolgoztatja az agyamat), de amit az Érkezés produkált, arra valahogy nagyon nem voltam vevő. Talán az előzetes, szuperlatívuszi jelzők emelték meg az elvárásaimat, talán más, de ezzel a történettel nem nagyon tudtam mit kezdeni, emiatt pedig értékelni sem tudom úgy, ahogy az átlag. Röviden, velősen: ez a film nálam nem tud(na) bezavarni 2016 legjobb filmjei közé.

82 Érkezés  (2016)

dráma | misztikus | sci-fi | thriller

A távoli jövőben játszódó történet középpontjában egy a Föld létezését veszélybe sodró esemény áll: földönkívüliek érkeznek bolygónkra. A hadsereg vezérkara egy... több»

2