2017.07.04 21:27 ArpiHajdu és Réci Olvasottság: <100x
3

Magyar nevek is hozzájárultak a sikeréhez

Manapság a jó thriller (vagy horrorfilm) olyan ritka, mint a fehér holló. S szerintem egy ilyen jellegű film akkor tud jól működni, hogyha sikerül túllépnie a „csak fröcsögjön minél több vér és minél gyorsabban minél több embert gyilkoljunk le” felfogáson és megpróbál a pszichére hatni. Hiszen olykor a legegyszerűbb és leghétköznapibb történetek tudnak a legijesztőbbek lenni, csak a megfelelő módon kell tálalni azokat. A Vaksötét véleményem szerint az egyik legjobb film kategóriáján belül, amelyet mostanában láttam, ez pedig nemcsak annak köszönhető, hogy megfelelően adagolja a feszültséget, hanem annak is, hogy ügyesen bánik a klausztrofób díszletekkel (mi tud nagyobb frászt hozni az emberre, mint egy félelmetes ház, amelyből nincs egérút), valamint az apró részletekre is figyel (Stephen Lang fizimiskája ezzel a parás kontaktlencsével a rémálmaimban fog előjönni valószínűleg).

Na és akkor még nem is beszéltem a pokol vérengző fenevadáról, a blökiről, aki mindig a legváratlanabb pillanatban tűnik elő, ha szereplőink már netán azt hinnék, hogy megmenekültek, ő besegít egy kicsit a gazdinak. S ha ez még nem lenne elég, kevés film tudja elérni, hogy a néző végül sorsközösséget vállaljon egy csapat, semmirekellő tinivel, akik betörnek egy vak emberhez, hogy kirabolják őt. Ez teszi számomra különlegessé a filmet: a szerepek olyan mértékben felcserélődnek, hogy a szánni való vak ember lesz az antipatikus (aki a betörést elméletileg elszenvedi, emiatt morálisan az ő pártjára kéne állnunk), míg a komisz kölykök, akik azt hiszik, ez lesz életük nagy fogása, ők lesznek a szimpatikusak (vagyis akik a betörést végrehajtják és morálisan elítélendők lennének). Na, a Vaksötétnek még ez is sikerül, hiszen a végén már a körmünket rágjuk, hogy legalább az egyik betörőnk élje túl ezt a pokoli éjszakát.

Magyar nevek is hozzájárultak a sikeréhez

A teljes sötétségben játszódó jelenet nagyon ott van a szeren, van para rendesen, s összességében nagyon örülök, hogy egy thriller képes érdemi módon adagolni a suspense-t. Talán egyetlen momentumot hagytam volna ki a történetből, méghozzá a Törőcsik Franciskához kötődő részt, illetve a vak férfi múltjából fakadó revansvágyat, ugyanis a sztori e nélkül is eléggé erőteljes volt. Ettől eltekintve azonban én nagyon örülök a film sikerének, mert igazi thriller élményt adott, az meg már csak hab a tortán, hogy az elkészítésében a magyarok is részt vettek (a már említett színésznőn túl), öröm volt nézni a magyar nevektől hemzsegő stáblistát a film végén.

82 Vaksötét  (2016)

horror | krimi | thriller

A történet szerint tinédzserek egy csoportja abban a hiszemben tör be egy vak háborús veterán házába, hogy véghezvihetik a tökéletes, jó anyagi kilátásokkal kecsegtető... több»

3