Játssz egy iPad-ért! · Keressük a nap véleményíróját! Nyerj mozijegyet minden nap! · Fórum (új!) Login  
84

Vaksötét (2016)

Don't Breathe
Filmadatlap
 
30
Szereplők
90
Vélemények
33
Képek
14
Videók
 
ArpiHajdu és Réci   2017. 07. 04.

Manapság a jó thriller (vagy horrorfilm) olyan ritka, mint a fehér holló. S szerintem egy ilyen jellegű film akkor tud jól működni, hogyha sikerül túllépnie a „csak fröcsögjön minél több vér és minél gyorsabban minél több embert gyilkoljunk le” felfogáson és megpróbál a pszichére hatni. Hiszen olykor a legegyszerűbb és leghétköznapibb történetek tudnak a legijesztőbbek lenni, csak a megfelelő módon kell tálalni azokat. A Vaksötét véleményem szerint az egyik legjobb film kategóriáján belül, amelyet mostanában láttam, ez pedig nemcsak annak köszönhető, hogy megfelelően adagolja a feszültséget, hanem annak is, hogy ügyesen bánik a klausztrofób díszletekkel (mi tud nagyobb frászt hozni az emberre, mint egy félelmetes ház, amelyből nincs egérút), valamint az apró részletekre is figyel (Stephen Lang fizimiskája ezzel a parás kontaktlencsével a rémálmaimban fog előjönni valószínűleg). Na és akkor még nem is beszéltem a pokol vérengző fenevadáról, a blökiről, aki mindig a legváratlanabb pillanatban tűnik elő, ha szereplőink már netán azt hinnék, hogy megmenekültek, ő besegít egy kicsit a gazdinak. S ha ez még nem lenne elég, kevés film tudja elérni, hogy a néző végül sorsközösséget vállaljon egy csapat, semmirekellő tinivel, akik betörnek egy vak emberhez, hogy kirabolják őt. Ez teszi számomra különlegessé a filmet: a szerepek olyan mértékben felcserélődnek, hogy a szánni való vak ember lesz az antipatikus (aki a betörést elméletileg elszenvedi, emiatt morálisan az ő pártjára kéne állnunk), míg a komisz kölykök, akik azt hiszik, ez lesz életük nagy fogása, ők lesznek a szimpatikusak (vagyis akik a betörést végrehajtják és morálisan elítélendők lennének). Na, a Vaksötétnek még ez is sikerül, hiszen a végén már a körmünket rágjuk, hogy legalább az egyik betörőnk élje túl ezt a pokoli éjszakát. A teljes sötétségben játszódó jelenet nagyon ott van a szeren, van para rendesen, s összességében nagyon örülök, hogy egy thriller képes érdemi módon adagolni a suspense-t. Talán egyetlen momentumot hagytam volna ki a történetből, méghozzá a Törőcsik Franciskához kötődő részt, illetve a vak férfi múltjából fakadó revansvágyat, ugyanis a sztori e nélkül is eléggé erőteljes volt. Ettől eltekintve azonban én nagyon örülök a film sikerének, mert igazi thriller élményt adott, az meg már csak hab a tortán, hogy az elkészítésében a magyarok is részt vettek (a már említett színésznőn túl), öröm volt nézni a magyar nevektől hemzsegő stáblistát a film végén.

 
indingo   2016. 11. 18.

Az egyik legpörgősebb film, amit mostanában láttam. Azt hiszed, hogy ennyi, na valakit még tuti kinyírnak. Ma olvastam, hogy jön a 2. rész.


 
Laca//Ho/rr/oR//   2017. 11. 11.

Azt hinné az ember az elején, hogy egyszerű dolguk lesz a betörőknek egy idős vak ember házában, de ezért jó ez a film, ahogyan halad a történet, úgy változik minden. Nekem nagyon tetszett a film, sok olyan dolgot véltem felfedezni a cselekményben, amit előtte egy filmben sem. Stephen Lang nagyon jól formálta magára a szerepét, nagyon jól alakította a vak veterán katonát. Ahogy haladtunk, mentek a percek és elérkeztünk az izgalmas részekhez, amikor is megfordult minden és a betörőknek kell menekülniük az ismeretlen sötét házban, ott a rendezők nem kevés izgalmat tálaltak elénk. Látványos, feszült, fordulatos, helyenként horrort tartalmazó filmet kaptunk.

 
dulkap Nézhetetlen  2017. 08. 01.

Rég láttam ennyire rossz filmet, mint ez. Először is figyelmeztetnék mindenkit, hogy ez a film NEM horror. Még csak horror elemek sincsenek benne. Sima thriller és abból is a legrosszabbak közül. Ha ezt moziban látom egy óra után kijövök a teremből. A film egyetlen pozitívuma Jane Levy külseje. Ezen kívül minden kritikán aluli: a történet, a fordulatok (?), a színészi játék, a forgatókönyv és szerintem még a kávé is szar volt, amit a forgatási szünetekben ittak. Hiteltelen karakterek, logikátlan cselekmény és a film felétől már egy shakespeare-i végben bíztam, hogy mindenki meghal a végén, csak a kutya sétál el kényelmesen. Kérnék vissza másfél órát az életemből!

 
wintermat   2016. 08. 25.

Nagyon jó szerintem az alapkoncepció... végre nem egy kísértetes horror, hanem van benne realizmus, még ha néha túlzásokba is esnek. Az összerezzenésekből sem lehet hiány, de a max csillagot azért nem kapja meg.

Stephen Lang
Dylan Minnette
Jane Levy
Jane Levy
Jane Levy
Jane Levy
Daniel Zovatto
Dylan Minnette
Stephen Lang
Jane Levy
Dylan Minnette
Jane Levy
Dylan Minnette
Jane Levy
Dylan Minnette
Stephen Lang
Stephen Lang
Dylan Minnette
Jane Levy
Dylan Minnette
Stephen Lang
Jane Levy
Fede Alvarez
Stephen Lang
Stephen Lang
Stephen Lang
Stephen Lang
Daniel Zovatto
Stephen Lang
Stephen Lang
Stephen Lang
Dylan Minnette
Jane Levy
Fede Alvarez
Daniel Zovatto
Daniel Zovatto
Daniel Zovatto
Fede Alvarez
Daniel Zovatto
Fede Alvarez
Jane Levy
Stephen Lang
Jane Levy
 
A Vaksötét ugyan egy üde színfoltja a jelenkor horrorjainak, de attól még nem lesz egy klasszikus. Egy jó ötlet, de sajnos semmi több. Jobban működött volna rövidebb játékidőben, egy szkeccsfilm részeként. Azért egyszer érdemes megtekinteni. 6/10 több»
 
Sikeres fogadtatás esetén pedig még a folytatást sem tartom elképzelhetetlennek, amihez a történet lezárása is remek táptalajt adna, habár egyszeri szórakozásnál nem tűnt többnek a Vaksötét.
6/10 több»
 
Nem vált világot a Magyarországon forgatott amerikai thriller – de egyéjszakás rémálomnak megteszi. SOÓS TAMÁS KRITIKÁJA. több»
 

A film kint jeleneteit Detroitban forgatták, míg a házban játszódóakat Magyarországon, Pomázon.

(ArpiHajdu és Réci )
 

A film nagy részét Magyarországon forgatták és több magyar szakember is segédkezett a film munkálatain.

(HercegPeter )
 

Sokan nem tudják, hogy a filmben szerepet kapott egy székesfehérvári színésznő, Törőcsik Franciska is.

(Ghotik )


  Előzetes A film adatlapja
Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.