![]()
Újraértékeltem a Jurassic Park- és World-filmeket. Mivel a Lurdy mozinak hála újra tudtam nézni a franchiset.
A Jurassic Park anno 1993-ban nagy filmként robbant be a köztudatba, ami beemelte az őslényeket, amelyek előttünk éltek 65 millió évvel ezelőtt. Amikor először láttam azt a filmet, akkor engem is beszippantott Spielberg eme világa. Utána jött még két folytatása a Park trilógiának. Az Elveszett világ még elég érdekesen folytatta ezt a világot, még az is egy tökre szerethető film volt, mint az is, hogy már ott bemutatták, hogy egy dínó, mint a T-Rex, mit csinál, ha egy nagy városba kerül, ami tele van emberekkel.
![]()
De a Jurassic Park trilógia záró darabja már nem nyerte el a tetszésemet, még úgy sem, hogy a kedvenc karakterem eme szériából a visszatérő Alan Grant. De hát ő sem mentette meg azt a filmet. Utána több mint egy évtizeddel később jött a Jurassic World, ami már megint teljesen másképpen tért vissza a mozikba, de már egy nagyon jól sikerült epizód volt, új karakterekkel, új színészekkel. Chris Pratt azóta is a kedvencem ebből a franchise-ból.
A Jurassic World bemutatta mindazt, amit John Hammond elképzelt a Jurassic Park filmben. De hát itt is elkerülhetetlen volt az elkerülhetetlen. Az új dínófaj (Indominus Rex) megszökése, ami teljesen rossz irányba vitte a Jurassic Worldöt. Mellette ez a film egy akcióval és érzelmekkel teli film volt, amire megmondtam, hogy a Jurassic Park óta nem volt ilyen jó Jurassic-film.
De ami utána következett, a Jurassic World - Bukott Birodalom, már nem a megszokott Jurassic-hangulatot viszi tovább, számomra mégis ez a legjobb rész a Jurassic World-filmek közül. Épp egy kicsit sötétebb hatású a film. Örültem, hogy újat mertek beletenni ebbe a franchise-ba. Az a szintű akció, hogy pusztul a sziget egy vulkánkitörés miatt, és az, hogy a dínókat nem szívjóságból mentik meg a szigetről, hanem hogy jól telerakják a zsebüket a dínók seftelésével. A filmben a kék Raptor a kulcs az újabb dínónak, az Indoraptornak. A film teljesen új dolgot mutatott be azzal, mivel ez, ahogy a filmben Jeff Goldblum karaktere is megemlíti. Ez a Jurassic World.
Így már alig vártam a Jurassic World: Világuralom filmet, mert a Bukott Birodalom megalapozta ezt a tényt, hogy az őslények már közöttünk élnek. Nem azt mondom, hogy a Világuralom rossz film lett így, mivel a World-trilógia jobb lezárást kapott, mint anno a Park- trilógia.
Ebben a filmben visszatért az eredeti három fő karakterünk is: Dr. Alan Grant (Sam Neill), Dr. Ellie Sattler (Laura Dern) és Dr. Ian Malcolm (Jeff Goldblum). Tök jó volt látni őket az új hősökkel együtt (Chris Pratt, Bryce Dallas Howard). Csak a film története nem volt az, ami annyira megfogott volna. Mivel azt hittem, azzal fognak szembekerülni, hogy milyen a dínókkal élni a nagy világban. Foglalkozott is ezzel, de a film 2 és fél órás, és közben inkább már a sáskák lettek az új probléma. Meg hogy a dínók egy elzárt részben élnek, ami a Biosyn alatt van. Egy izgalmas film, de itt is az volt a problémám, mint a Park-trilógiánál. Míg az első két részt többször is újranézem, mert tényleg jók, addigra mintha a trilógia végére mintha elfáradnának. A moziban remek volt átélni ezt a franchise-t, tök jó volt ez az új hangrendszer és képminőség, amit szolgáltattak hozzájuk.
akció | kaland | katasztrófafilm | sci-fi
A filmtörténet egyik legnépszerűbb és legsikeresebb sorozatának új részében visszatérnek a csodák, a kalandok, az izgalmak, a kedvenc szereplők, a már ismert dinoszauruszok –... több»
Szereplők: Chris Pratt, Jeff Goldblum, Bryce Dallas Howard, Ted Levine, Geraldine Chaplin