2023.09.04 13:19 Juki-onna Olvasottság: 322x
2

1945 Dánia. Tizenévesek az aknamezőkön.

Furcsa érzés kerített hatalmába a film nézése közben, és vívódtam magamban, a jó és a rossz csapott össze bennem. Van egy öt éve megszállt és felszabadult ország, Dánia, és vannak a német hadifoglyaik, akik főleg babaarcú fiatal fiúkból állnak, olyan tizenöt, tizenhét éves fiúk, akik még az anyukájuk után sírnak. Megrázó. A foglyok feladata, hogy a világ legrosszabb munkáját végezzék el.

Az ő feladatuk a németek által elhelyezett aknák megtalálása és hatástalanítása egy gyönyörű, elhagyott tengerparton, főleg úgy, hogy sokuk még nem is látott aknát, nemhogy hatástalanította volna azt. 45000 aknáról van szó. (Állítólag kétezer német tinédzsert, fiatal katonát küldtek ki az aknamezőkre, a felük meghalt vagy megsérült, de még így is kétmillió aknát sikerült megsemmisíteniük. Azokat kellett volna kiküldeni erre a munkára, akik kiadták a parancsot az aknák elhelyezésére.) Carl Rasmussen (Roland Møller) dán őrmester felügyelete alatt állnak a fiúk, és nem mondhatnám, hogy kesztyűs kézzel bánik velük.

1945 Dánia. Tizenévesek az aknamezőkön.

De hát ez a háború, és az ellenséget, még ha nem is ismerjük őket személyesen, utálni kell. Egy nagyszerű, de könyörtelen dráma, mely bemutatja a háború vadságát és hiábavalóságát. (A rengeteg pénz, amit beleölnek a háborúkba a sok elesett katona. Miért?) Nagyon izgalmas jeleneteknek lehetünk tanúi. Hasalva, araszolva, egy bottal keresgélni az aknákat, borzalmas lehet. Sok fiúnak tervei vannak a jövőre nézve, szeretnének megnősülni, anyu főztjéből enni, de ez sajnos keveseknek adatik meg. Vannak, akik bekattannak, mert kilátástalannak érzik a helyzetüket, ilyenkor csak átsétálnak az aknamezőn, és vége. A német babaarcú fiúk színészi teljesítménye nagyon jó (számomra ismeretlenek még), de a legjobb alakítása Roland Møllernek volt. Kis idő után azért megtudjuk, hogy ő is ember. és neki is van szíve. A rendező (Martin Zandvliet) és a vágó (Per Sandholt) remek munkát végzett. A zene (Sune Martin) néhol kicsit érzelgős, néha viszont érezzük a reménytelenséget. A filmet 2017-ben Oscar-díjra jelölték.

dráma | háborús | történelmi

A második világháború végén a dán hadsereg különleges feladatra vezénylik a fiatal német hadifoglyokat. Arra kényszerítik őket, hogy az életüket kockáztatásával... több»

2