2021.10.04 10:36 Harper Olvasottság: 5819x
9

007 Nincs idő meghalni - csalódás és méltatlan búcsú

Óriási csalódás volt számomra a most megjelenő, 25. sorszámú James Bond-film, a No Time to Die (Nincs idő meghalni), mert a rendező, Cary Joji Fukunaga egy stílustalan drámává silányította a fél évszázados karakter legújabb történetét.

A legendás titkos ügynök ezúttal egy pitiáner bosszúállóval kerül szembe (ő Safin, akit a filmben Remi Malek alakít), aki a korábbi részekkel ellentétben nem egy világot fenyegető, nagystílű milliárdos, hanem egy jelentéktelen kis senki, akit személyes bosszú vezet kifejezetten Bond és párja, Madeleine (Léa Seydoux) ellen.

007 Nincs idő meghalni - csalódás és méltatlan búcsú

Már önmagában ez a sekélyes alapsztori is csalódás, de sajnos kiegészül mindez Daniel Craig enerváltan élettelen játékával és a legvégső dráma teljes értelmetlenségével is. Hab a tortán, hogy az egyébként gyönyörű és egyetlen jelenetében is tehetségesen játszó Ana de Armas karaktere (Paloma) előkészítetlen, felépítetlen és felesleges figura, akit csak azért "dobnak be", hogy – mint minden Bond filmben – itt is legyen még egy kipipálandó Bond-girl.

Barbara Broccoli (a Bond-filmek jogilag deklarált örököse) sajnos társproducerként adta nevét és hozzájárulását a film formabontó, drámai és a franchise-ra nézve is tragikus lezárásához, ami után valószínűleg egy teljesen új éra kezdődik majd. Mondhatnánk, hogy nem volt joguk a filmtörténet egyik legrégebbi és legikonikusabb karakterének kiiktatásához, de nem volna igazunk, mert a gyilkosság (melyre a cím szerint nem volt idő) sajnos legálisan tüntette el az 1962-ben Ian Fleming által létrehozott figurát. Azt is kijelenthetjük, hogy szegény Ian Fleming biztosan forog most a sírjában, mert amivé a karakterét tették (és ahogyan eltüntették), az hajmeresztően stílusidegen mindattól, amit James Bond jelent.

A No Time to Die egy gyenge forgatókönyv mentén rosszul megrendezett, enervált színészi teljesítményekkel bemutatott, élettelen fércmunka, mely méltatlan folytatása egy 1962 óta folyamatosan megújuló, 25 részből álló, zseniális sorozatnak. Pozitívumként csak a két említett színésznő említhető: Léa Seydoux és Ana de Armas, akiken tényleg nem múlt volna a siker. De ennyire elhibázott és alapjaiban rossz háttérmunkával ők sem tudtak mit kezdeni.

A látványvilág bár a megszokottnál szegényesebb, nem volna rossz, de nem menti meg a filmet. Az értékelés nem lehet közepesnél jobb (50%), hozzátéve, hogy a No Time to Die által készített "gödörből" nem tudni, hogyan fog kikecmeregni a franchise. Ha valóban női Bond (vagyis női 007-es) következik, akkor az egy teljesen más "műfaj" lesz (Isten mentsen meg bennünket ettől!).

akció | kaland | thriller

Az ikonikus brit titkosügynök, James Bond megpróbálja a háta mögött hagyni a múltját, kilépve az MI6-ből és a feladva a királynő és a korona védelmét Jamaicán telepszik... több»

9