2021.11.22 19:31 Coyote Olvasottság: 315x
8

Egy filmtörténeti karakter kiiktatása

Gyerekkorom óta mindig szerettem a Bond-franchise-t, melyet már 1989-ben is (a legelső magyarországi bemutatón, melyen a Magányos ügynököt vetítették Timothy Daltonnal) az akciófilmek Bentley-jének tekintettem. Az 1962-ben indult széria (mely a Dr. No-val vette kezdetét) mindegyik részét láttam, mind a 25 epizódot (a legjavát többször is). Így régi hardcore rajongóként vártam ezt a legújabb fejezetet, kicsit tűkön ülve a mozibemutató előtt. Nos, ... csalódtam.

Daniel Craig búcsújára fel voltam ugyan készülve, de az teljesen megdöbbentett, hogy magával a karakterrel is végeztek. Megbocsáthatatlan, de az egész film úgy, ahogy van, gyenge: Rami Malek karaktere kicsinyes (főleg az előzőek főgonoszaihoz képest), Malek pedig még ezt a gyengécske figurát is halvány játékkal hozza. Mondjuk arról nem tehet, hogy a script semmiféle valódi motivációt vagy értelmes célt nem ad karakterének, hacsak a szimpla bosszút nem tekintjük annak, ami ennyi év távlatában erőltetetté teszi a főgonosz ábrázolását. Sajnos Craig is csak árnyéka önmagának, egyedül a hölgyek nyújtanak valamirevaló teljesítményt, így Léa Seydoux, Ana de Armas és Lashana Lynch. Christoph Waltz mindenben zseniális, de ezúttal még ő is megfáradtan van jelen.

Egy filmtörténeti karakter kiiktatása

Az alapsztori is vérszegény, de ezen Cary Joji Fukunaga még rontani is képes. Bár az akciójelenetek közt akadnak színvonalasak, nem mentik meg a filmet, mely furfangos módon ágyaz meg a későbbiek női Bond-karakterének. (Egyesek szerint MINDEN kritikában kellene lennie dicséretnek is, nos ebben legyen EZ a dicséret: akadnak benne jó akciójelenetek, plusz a hölgyek játéka átlag feletti.) A játékidő indokolatlanul hosszú, mert nagy ívű, összetett konfliktusokat. illetve bonyodalmakat nem kapunk.

Az értékelésem akkor is csak közepes volna (50-60%), ha ez a 25. rész nem iktatná ki a filmtörténelem egyik legrégibb, legpatinásabb és legkülönlegesebb figuráját, az 1962 óta velünk "élő" James Bond brit MI6 hírszerzőtisztet, a legendás 007-est. De megteszi, mégpedig megbocsáthatatlanul.

akció | kaland | thriller

Az ikonikus brit titkosügynök, James Bond megpróbálja a háta mögött hagyni a múltját, kilépve az MI6-ből és a feladva a királynő és a korona védelmét Jamaicán telepszik... több»

8