2019.08.27 15:14 JokerOmen Olvasottság: 195x
0

A Your Lie in April a kezdetektől fogva tömve van érzelmekkel és földhözragadt gondolatokkal.

Az alkotás Arima Kousei mindennapjaiba enged betekintést. A fiú egy zongoravirtuózból lett magányos, szürke kisegér, aki édesanyja tragikus, mégis előrelátható halála óta csak árnyéka önmagának. A hangszerhez hozzá sem nyúlt, s beteg anyja szelleme folyamatosan kísérti őt. Természetesen nem kell barátok nélkül élnie, hiszen ott van neki a mindig energikus gyerekkori lánybarát, Tsubaki, és a nőcsábász Watari.

A történet akkor kezd bonyolódni, amikor a minden tekintetben vad, szintén komolyzenével – nevezetesen hegedűművészettel – foglalkozó Kaori is a baráti csapathoz csatlakozik, és Watari barátnője lesz. Arima ismét elkezdi színesen látni a világot, és zongora elé ül.

A történetről ennyi elegendő, hiszen úgy a legnagyobb élmény, ha magunk éljük meg. Tulajdonképpen nem egy nagy eresztés, és egész kiszámítható minden pontja, ez azonban nem vesz el az élményből. A karakterek gondolatai, amit folyamatosan megosztanak velünk, és a hozzájuk tartozó jelenetek ugyanis kiszínesítik a történetet. Minden apró, közös emlékfoszlány remekül illik a történethez, nincsenek durva kontúrok.

A képi világ gyönyörű; a csillagos ég és a cseresznyefa virágainak képe visszatérő motívum, azonban olyan csodásan meg van rajzolva mindkettő, hogy az alkotás 22 része alatt nem fogunk ráunni egyszer sem. A karakterek mimikái, a környezet is remekül illik minden jelenethez. Hanyag munkának egészen biztos, hogy nem volt helye a stúdióban. A 3D technológiával ábrázolt jelenetek is remekül illeszkednek az izgalmasabb jelenetekhez, valóban látjuk, ahogy a zongora belsejében is legalább akkora vihar dúl, mint a művészek lelkében.

Azonban ami valóban lényeges, az most jön: a hang. Elvégre a mű a komolyzenéről szól, így jogosan várnánk el, hogy a hangzás is rendben legyen. És természetesen itt sem filléres megoldást alkalmaztak a készítők. Nemcsak a YouTube-on elérhető zenei változatot vágták a mű alá, hanem tényleges, saját feldolgozásokkal álltak elő. Izgalmas, érzelmekkel teli játékokat hallgathatunk meg szinte minden előadás során.

Összességében egy nagyon szép, érzelmekkel túlcsordított alkotásról van szó, mely garantáltan könnyeket csal a szemünkbe. A komolyzene és a dráma rajongóinak mindenképp ajánlom.

animáció | dráma | romantikus | zenés

A Shigatsu wa Kimi no Uso című animációs sorozatban Kousei, a kiváló zongorista édesanyja meghal. A fiút annyira megviseli a dolog, hogy egy hangverseny közepén képtelen tovább... több»

0