2021.03.05 19:25 jakedave Olvasottság: 364x
4

Hatalmas kedvenc

Tagadhatatlan, hogy a legtöbb ember a Star Warson keresztül ismerte meg Adam Drivert, ahol az ellentmondás antihőst, Kylo Rent alakítja. Mivel sokan nem voltak elégedettek az új trilógiával, az ostor többnyire a színészeken (köztük különösen Driveren) csattant. Aki viszont követi a fiatal színész (aki nem is gondolnánk, de már 37 éves) pályafutását, tudhatja, hogy nyámnyila fő gonosz szerepe nem is állhatna tőle távolabb. Egy zseniális, páratlanul tehetséges színészről beszélünk, akinek legjobb darabja (és egyben legjobb alakítása) egyértelműen Jim Jarmusch különleges filmcsemegéjéhez, a Patersonhoz köthető.

Paterson (Adam Driver) egy buszsofőr, aki a New Jersey-beli Patersonban :) él. Minden napja ugyanolyan: korán felkel, reggelizik, munkába megy, buszt vezet (közben filozofikus, nem rímelő verseket költ), hazamegy, megsétáltatja a kutyáját, közben iszik egy pohár sört a törzshelyén, hazamegy és lefekszik aludni. S ami számunkra meglepő lehet, tökéletesen boldog az egyszerű életével. Egzotikus felesége, Laura (Golshifteh Farahani) teljesen más: kreatív, nyughatatlan, egyik nap a legnagyobb álma egy cukrászda megnyitása, másik nap az, hogy világhírű country-énekessé váljon. A két ember jelleme nem is lehetne eltérőbb, de tökéletes idillben élnek a kutyájukkal, Marwinnal.

Hatalmas kedvenc

A film egy hetet mutat be Paterson életéből, és írd és mondd, az előbbi bekezdésben a cselekmény 90%-át elmeséltem. Nem lövök le semmilyen poént, semmiféle (komoly) tragédia nem történik a filmben, viszont épp ez a mű lényege; az egyszerűségből és rendszerességből adódó boldogságot mutatja be, mindezt elképesztően hatásos, jarmusch-i stílusjegyekkel tűzdelve. Az elvarázsolt hangulata, lassú folyása és az élet szépségének ilyetén megjelenítése a valaha készült legkülönlegesebb alkotások közé emeli a filmet.

A Paterson mindenkinek kötelezően ajánlott, jellemformáló és unikális alkotás, pont olyan, amiért érdemes egyáltalán filmet nézni.

81 Paterson  (2016)

dráma | romantikus | vígjáték

A buszsorfőr, Paterson egy jól bejáratott napi rutin szerint éli az életét. Minden nap megszemléli a várost autója szélvédőjén keresztül, verseket ír jegyzetfüzetébe,... több»

4