2019.07.16 01:37 Anti007 Olvasottság: 1115x
6

Demagorgon, jó zene és mindig Coca-Cola!

A Stranger Thingsre simán lehet azt mondani, hogy az elmúlt évek legjobb sorozata. Nehéz behatárolni a film műfaját, de ami biztos, nagyon szórakoztató.

A sci-fi/fantasztikus zsáner mellett a Stranger Things magában hordozza a korszak jellegzetes horror/sci-fi elemeit. A történések misztikumát számomra egy nagyon erős Stephen Kinges utóíz adja.

Demagorgon, jó zene és mindig Coca-Cola!

Az első évadban rejtélyes módon eltűnik egy kisfiú, akinek eltűnését a barátai nem hagyják annyiban, és egyre érdekesebb úton kerülnek közelebb az igazsághoz. Itt jön képbe Eleven "Tizzi", akit Millie Bobby Brown alakít zseniálisan. De itt meg kell említenem a többi gyerek szereplőt is, mert ők is nagyon sokat tesznek a film sikeréhez. Mike (Finn Wolfhard) vagy legjobb barátját, Willt (Noah Schnapp), vagy Dustint (Gaten Matarazzo). Le a kalappal a srácok előtt! Eleven a telepatikus képességekkel rendelkező kislány, aki beáll a fiúk mellé, szembe néz a veszéllyel és a szomorú igazsággal is.

Nagyon részletesen nem mennék bele a történetbe, mert nem szeretnék spoilerezni semmit, de jön a dráma, jönnek a csavarok és persze a válaszok is, noha maradnak kérdőjelek olykor, de ez így jó. Egy szép kerek sztorit kapunk a végére. Azért persze maradnak kételyek (mivel egy sorozatról van szó), de ez pont elég, hogy mindenképp folytasd a második évaddal. Horrornak nevezni túlzás lenne, de az évadok során párszor összerezzenünk, az biztos!

Az első évad a 80-as évek eszköztárával mesél el egy izgalmas, néha drámai történetet a felnőtté válásról. Kiváló színészekből álló gárdával, játszi' könnyedséggel ragadják meg a nézők kezét, és vezetik végig a horror, sci-fi és a fantasy világán át ötvöző világon. Nézzük a második évadot!

1 év telik el a hátborzongató események után. Hawkins városa talpra állt, leporolta magát, de a sebek nem gyógyultak be teljesen. A felszínen minden rendben, a csapból is egy furcsa nevű színésszel készült film (Terminátor) folyik, a srácok a Szellemirtók ruháiba bújva igyekeznek begyűjteni minél több édességet, közben pedig baljós események követik egymást. A felszín alatt dolgozik a gonosz. Percről percre nő a feszültség, és minden jel arra mutat, hogy az évforduló nem múlik el eseménytelenül.

Az első évad csúcsra járatott elemei mellett lényegesen nagyobb hangsúlyt fektet a szereplők magánéletére, ez mellett mélyebbre merülve a horror és a coming of age zsánerében. Itt mindenképp megemlíteném Joyce (Winona Rider) visszatérését, akit az Ollókezű Edward óta nem láttam, és elég jól hozza a gyermekéért küzdő édesanyát. Aki segítségére van, Jim Hopper seriff (David Harbour). Ő az egyik kedvenc karakterem. Egyszerre laza, kemény és csupa szív, nagy mackó. Itt nem is árulnék el többet, de ember legyen a talpán, aki az évad utolsó 3 epizódját nem tátott szájjal nézi, a karosszékbe kapaszkodva. Na és a zene! Zseniális.

Az első évad nagyon jó kezdés volt, a második pedig a hab a tortán, ahogy szokták mondani. A harmadik évad sem okozott csalódást, bár az első kettő (nekem) mindenképp erősebb volt. Az utolsó évadban 1985-ben járunk, hőseink már tinédzserkorba léptek, beindulnak a hormonok, élvezik a nyári szünetet, illetve Hawkinsban épült egy pláza, ami új lehetőségeket nyújt a szórakozásra. Aztán szépen lassan egyre furcsább dolgok történnek, és úgy néz ki, az "elmenyúzó" visszatért.

Itt ismét meg is állnék a sztorival, mert újfent nem szeretnék spoilerezni. Ami a harmadik évad számomra picit negatívuma, az Joyce és Hopper seriff néha már kicsit túlzásba vitt, kissé "átformált" karraktere. Az most "too much" volt néha. Viszont kapunk egy új karaktert is, Robint (Maya Hawke), aki mellesleg Uma Thurman lánya a való életben. Robin és a jóképű Steve (Joe Keery) nagyon szórakoztató páros, de aki a legjobb fej, az Erica (Pria Ferguson), a feka kislàny. Ő Lucas (Caleb McLaughlin) kishúga. Behaltam a dumáin. Na és itt is a jobbnál jobb slágerekre nosztalgiázhatunk.

Mindent összevetve a Stranger Thingsről bátran kijelenthető, hogy egy kultsorozattá nőtte ki magát. Minden elismerés a Duffer testvéreknek. 2020 év végén talán érkezik a 4. évad is. De egy dolog, ami biztos, hogy a 80-as években legszebb a barátság, legrondábbak a szörnyek, és legjobbak a zenék!

dráma | fantasy | horror | misztikus | sci-fi | thriller

A történet egy csendes kisvárosban játszódik, ahol mindenki tud mindent a másikról. Egy nap eltűnik egy gyermek, ami felbolydítja és ízeire kezdi szétszedni a városka lakosainak... több»

6