2019.08.26 23:16 Kóborló Olvasottság: 306x
1

Érdemes lesz odafigyelni erre a rendezőre

Nem mondhatnám, hogy először találkoztam Mike Flanagan nevével fémjelezett filmmel, de mindeddig nem okozott csalódást számomra. Pedig hát bőven váltogatja a horrorfilmes zsánereit, hisz 2013-ban az Oculus című filmjével először a démonos horrorfilmek birodalmába vezettet el, majd 2016-ban a Mielőtt felébredek című filmjével még emlékezetesebbé tette számomra a nevét, majd egy évre rá, 2017-ben a Gerald's Game (amelyhez Stephen King Bilincsben című könyve szolgáltatta az alapanyagot ) ismételten betalált nálam.

Mivel több interjújában jelezte, hogy kimondottan szereti Stephen King könyveit, és mivel a sokáig megfilmesíthetetlennek tartott Bilincsben novellát is sikerült sikerre vinnie, ezért még ez év végén (2019) ismét egy Stephen King történet megfilmesítését láthatjuk tőle, mégpedig az 1977-ben megjelent, Ragyogás című regény folytatását, a 2013-ban megjelent Álom doktort. Mint a legtöbb filmjében, az első és talán számomra a legfontosabb tényezőt pokolian jól sikerül kiaknáznia, miszerint a karakterek teli vannak élettel, illetve a cselekedeteik is teljesen emberiek és hihetők. Nincsenek logikai bukfencekkel kikövezve az alakításaik, emiatt sokkal közelebb érzi magához őket a néző is. Nincs ezzel máshogy jelen filmünk sem.

Érdemes lesz odafigyelni erre a rendezőre

A rendező ezzel a filmjével ismét egy másik horrorfilmes zsáner felé fordul, méghozzá az úgynevezett home invasion és a slasher filmek tökéletes keverékét láthatjuk, de ez még azért kevés lenne, ezért hát csavar rajta egy jókorát, miszerint a főhősnő süketnéma (és hát valljuk be, egy efféle filmnél ez nem kecsegtethet túl sok szerencsével a főszereplőre ). Mindezek persze sokat dobnak a feszültség szintjén, főleg úgy, hogy sokszor láthatjuk (és nem hallhatjuk ) a cselekményeket a főhősnőnk szemével. Maga a film nagyon kevés karaktert mozgat, szám szerint 5 főt (ha azt az egy főt is beleszámoljuk, akivel csak a számítógép kijelzőjén keresztül találkozhatunk), de itt elsősorban egy halálos kimenetelű macska-egér játéknak lehetünk a szemtanúi, ami tartogat bőven meglepetéseket és feszültséget.

Sok embertől hallottam már azt a negatívumot a filmmel kapcsolatban, hogy egy süketnéma nő mit keres egy erdő közepén, és emiatt sokan bírálták a történet hitelességét. Jómagam nem akadnék fenn efféle "apróságon", főleg abban a tudatban nem, hogy részben erre ki is térnek a film történetében (ráadásul kétszer is), szóval számomra ez tényleg elhanyagolható. Kimondottan tetszett még a gyilkos karaktere is. Bár igaz, hogy sok mindent (vagyis szinte semmit) nem tudhatunk meg róla, mégis egy jól eltalált karakter lett.

Nálam biztos helye van a kedvenceim listáján, és bárkinek nyugodt szívvel ajánlom, akik kedvelik a kimondottan feszült hangulatú thriller/horrorokat.

72 Hush  (2016)

horror | thriller

Maddie Young, miután gyerekként elvesztette hallását elszigetelten éli életét. Visszavonult a társadalomtól, hogy magányosan éljen néma világában. Azonban amikor egy maszkos... több»

1