2021.12.05 18:31 hemish Olvasottság: 107x
1

Egyre rosszabb

Az első évad fantasztikus volt, a második szuper, a harmadik, és most, ahogy a negyedik kezdődik... Totális csalódás.

Egyszerűen erőltetett, izzadtságszagú... A színészek úgy játszanak, mintha fogalmuk se lenne róla, hogy mit várnak tőlük, vagy mi a karakterük. Csak úgy ott vannak, hogy Burnham ne legyen egyedül a jelenetben. Akiben van némi mélység és komplexitás, az Saru. Az egyetlen, akinek érdekes az egész eddigi útja.

Egyre rosszabb

A többi karakter ki van herélve. Nyomatják a womenpowert, de nem működik.

Ott volt Lorca, remek volt, zseniális. Ott volt Pike, fantasztikus volt, ott volt Spock, valami félelmetes, mennyire jó volt a színész és a karakter is. Most tele van a cast dadogó, suttogó, állandóan könnyező, siránkozó emberekkel. Még Booknak talán van némi férfiasság a karakterében, hacsak nem herélik ki őt is 2 rész múlva... Ott volt még egy darabig Philippa császárnő, aki legalább valami izgalmat hozott a sztoriba, már ő sincs. A 4. évadra folyamatosan csak az önbizalom-hiányos karaktereket kell néznem, akik azt hiszik, a dadogás és kényszeres rángatózás egyenlő a színészettel vagy a karakterábrázolással. De legyünk elégedettek, mert atom PC a sorozat, köszönjük.

Kiegészítés:

A 4. évad szó szerint egy kínzás... Egyedül az anomália miatt néztem végig. A szereplőkhöz sajnos kapcsolódni se nagyon tudok, pedig próbálok. Az viszont tény, hogy megelőzte az MI megjelenését ez a sorozat pár évvel. Az, hogy Michael Burnham mindenhez is (!) ért, valami elképesztően taszító a számomra. A tökéletesség mintapéldánya ez a nő.

Az életfájáról pedig nem kicsit hiányzik Ash, akivel először volt kapcsolata a Discoveryn. Igen tudom, ő klingon volt, de Michael akkor is beleszeretett. Ő miért nincs soha megemlítve?

Tele van következetlenségekkel ez az egész sorozat.

A legnagyobb krízis kellős közepette kezdenek el anekdotázni, tanúságtételt tenni, meg doktori disszertációs szósalátát nyomni. Kellene egy James T. Kirk, aki leállítja a tudományos PhD értekezést, és elintézi egy „Csinálja, parancsnok!” utasítással.

Itt mindenkinek 5 csillagos diplomája van asztrofizikából... Stamets meg úgy rángatózik magyarázat közben, mint akit épp a 230 ráz.

Gray és a mondvacsinált Adira Taltól pedig szó szerint a hideg ráz... Ez nem színészkedés. Zavartan nyekegnek, nyökögnek, forgatják a szemüket, szájuk tátva állandóan, mint Kristen Stewartnak, és kapkodják a fejüket jobbra-balra. Ők nem színészkednek, ők magukat adják elő. A színésznek elhiszem a karaktert. Nekik nem. Ha valaki nem érti, miről beszélek, nézze meg a 4. évad közepén az első évad pár részét újra. Akkor majd rájön, hogy mi a gond ezzel az évaddal.

Kiegészítés 5. évad eleje:

Elkezdődött az ötödik évad, eddig - 2024.04.14. 3 epizód ment le. A színészek játéka katasztrófális mostanra. A pátosz és ripacskodás netovábbja amit kénytelen vagyok végignézni és csak azért nézem, mert elvileg ez az utolsó évad és szeretném látni, hogy hogyan fejezik be ezt az iszapos dagonyázást.

Szerintem a "színészek" is rájöttek időközben, hogy nem színészek, csak valami színjátszó tanodai iparosok, akik lehoznak ripacskodással, szemforgatással, dadogással és fejrángatással egy-egy epizódot, felmarkolják a suskát, aztán ennyi volt.

Hogy Saru-t miért kellett egy romulánnal összeboronálni, azt tényleg nem értem. Ez a kapcsolat és a nagykövetség is egy vakvágány ha Saru teljes lényét figyelembe veszem és nem ignorálom az első két évadot.

Ami döbbenetes, hogy Doug Jones a teljes arcát elfedő maszkban is klasszisokkal jobb, mint a többi színész tanonc a legjobb napján.

Kár ezért a sorozatért. A készítőknek fontosabb volt a PC, mint a valódi történet, izgalmas cselekmény, és a hihető színészi játékból nyert élmény.

UPDATE:

Végigszenvedtem az utolsó évadot. Szerencsére ez az évad nem volt annyira nézhetetlen mint a 3-4. évad. Köszönhetően annak, hogy behoztak egy fehér férfi karaktert, aki bár nem kapitányi rangot kapott, hanem első tiszt lett Michael mellett, de Callum Keith Rennie kanadai színész egyértelműen erős alakítást hozott Rayner kapitány majd a Discovery Number One-ja szerepében. Méltó alakítás volt Pike és Lorca mellett, számomra mindhárom kapitány (ha nem baj szerintem Rayner kapitány, nem első tiszt) a kedvencek közé tartozik és beemelkedett Kirk és Picard mellé (nem kifelejtve Saru-t, aki természetesen remek kapitánya volt a Discovery-nek, ha csak egy rövid ideig, de akkor is). Én valójában ezt vártam, hogy Saru kapja meg a Discovery-t és Michael lesz az első tiszt.

A Michaelt alakító Sonequa Martin-Green az első 2 évadban nagyszerű volt, nekem a másodikban tetszett a legjobban, talán még a 3. évad első fele rendben volt, de onnantól teljes a mélyrepülés a pátoszba és a negédes giccsbe.

Egyszerűen Michael nem működik kapitányként, legalábbis nekem. Sokkal de sokkal jobb volt rebellis csillagflotta tisztként, vagy szabad futárként Bookkal. Ahogy kinevezték kapitánynak, onnantól szétesett az egész sorozat.

Ennek a sorozatnak, az kellett volna legyen a "vége", hogy Michael kapitány lesz, de én nem adtam volna neki a Discoveryt. (csakazértse)

A mellékszereplőket én sajnos nem kedveltem. Egyiket sem. Szerintem nem karakterformálás a bizonytalan fejrángás, ripacs szemforgatás, nyekegés-nyökögés, ja és az sem színészet, hogy nem játszom, hanem eljátszom, hogy játszom valakit, aki transz, non-bináris, meleg, augmented, whatever...

Az utolsó évadból kiemelkedik még a Mal-t alakító Eve Harlow. Zseniális volt minden egyes pillanata. Látható is, hogy néha vissza kellett fognia magát, mert a főszereplőt is simán lejátszotta szinte minden jelenetben.

David Ajala Bookerjét nagyon kedveltem, mentes volt minden ripacskodástól, pátosztól és a szirupos jeleneteket is remekül hozta. A 4. évad miatta nézhető volt, bár egyszer-egyszer azért kissé éreztem, hogy sok, de aztán ismét rendben volt az adott episode. Jót tett a sorozatnak az a fajta nyugodt férfienergia, amit ő hozott ebbe a történetbe.

Tényleg kár ezért a sorozatért, főleg azért, mert nem színészeket alkalmaztak, hanem túl sok olyan szereplőt, aki nagyon messze áll a színészettől és az a személyisége, hogy woke-gender-transz-meleg-non-bi-akármi. Valódi színészekkel jobban jártak volna.

akció | dráma | kaland | sci-fi

SkyShowtime (2024.03.08.)

Tíz évvel Kirk, Spock és az Enterprise kalandjai előtt a USS Discovery már új világok után kutat, idegen életformákat keresve. több»

1