2020.04.14 18:51 Kóborló Olvasottság: <100x
0

Vissza a gettóba

Tíz év alatt hat rész. Ezeket a számokat tudja felmutatni az 1993-ban útjára indított, Gyilkos kobold című horror-komédia. Kevés emberrel találkoztam eddig, akik mind a hat részén képesek voltak átverekedni magukat (szerencsére azért látom, hogy még itt, a mafab oldalán is van rajtam kívül olyan személy/személyek, akiknek ez sikerült, ennek azért örülök), főleg abban a tudatban, hogy soha nem beszélhettünk erről a szériáról úgy, hogy bármelyik része is kimagasló értéket képviselt volna. Érdekes módon személy szerint én egészen az ötödik részéig teljesen el voltam vele, sőt sok esetben még képes is volt szórakoztatni a maga bugyuta módján. Sokan, akik most ismerkednének meg a filmmel, minden bizonnyal egyből a trash zsánerbe sorolnák (amitől részben nincs is olyan messze), viszont egyáltalán nem annak készült annak idején ez a széria. Vagyis egészen a hatodik részéig biztos nem.

Az egyik és talán a legfontosabb eleme az egész sorozatnak a kimondottan jól megválasztott helyszínek és azok variálgatása volt. Hisz volt itt már szinte minden, de a hatodik részére ezt a lehetőséget kihagyták a készítők, és visszatértek az ötödik résznél is alkalmazott gettóba. Ezáltal viszont kissé tompult a film varázsa, de ha őszinte akarok lenni, akkor talán a gettóbéli kalandokban van annyi lehetőség, ami még az ismétlés okozta gondjaimon is felül tudott volna kerekedni, ha legalább olyan színvonalban készült volna el ez a rész, mint mondjuk az elődje. De sajnos nem így alakult.

Vissza a gettóba

Elsősorban ebből a részből, ami kimondottan hiányzott számomra, az a humor. Persze voltak benne viccesnek szánt jelenetek, de a probléma pont az volt, hogy csak viccesnek akartak látszódni, valójában viszont attól igencsak messze voltak. Tehát humor terén kimondottan rosszul szerepel a hatodik kobold film, és sajnos nem is nagyon jut eszembe bármi más, amiből jól teljesített. Igaz, hogy a film elején látható kis animációs jelenet rendben volt, de ez még édes kevés ahhoz, hogy a legrosszabb epizódját a szériának itt láthassuk. Warwick Davis, aki mind a hat részben alakíthatta a kobold szerepét, itt jóval gyengébben szerepelt, mint eddig bármikor, és mivel a színészi játékot az addigi részek alapján hozzá mértem, el lehet képzelni, hogy a további karaktereket alakító színészeket hová is sorolnám ebben a filmben.

Talán kifulladt a Gyilkos kobold-széria, vagy egyszerűen csak egy kisiklásról lehet szó, nem tudom, de ha van olyan rész, amit semmi esetre nem ajánlanék, az ez.

0