![]()
Úgy gondolom, kellenek ilyen típusú filmek is, ahol valóban meg kell érteni a filmet és azt, ami mögötte van. Szerintem elég izgalmas volt egy író gondolataiba belelátni, ahogyan megszületik a mű, és amibe a saját életeseményeit is beleveszi. Ez a megjelenítés szerintem remek lett. Igazából átjöttek azok az érzések, hangulatok, érzelmek, amiket az író közölni akart az olvasóval vagy a nézővel. Olyan volt, mintha a történeteket magunknak kellene elképzelni, itt csak a szöveget kapjuk. Plusz hatásként mindig kapunk egy zenei aláfestést is.
Összességében a forgatókönyv és a rendezés jó. A szereplők ugyan nem alakítanak nagyot, de tartani tudják a mű értelmét, lényegét, és ez adja meg a film gerincét. A hangi és képi effektek illeszkednek a filmhez. Így én megadom rá a négy csillagot, mert ilyen feldolgozást még nem láttam, de elég érdekesnek tűnt, és szerintem nem lett rossz. Akár többször is meg lehet nézni, szerintem nem unalmas.
![]()
Van benne valami, ami megfogja az embert, ha figyeljük a történeteket. Igazából a szerelem, a szex a téma, aztán jön a harag, düh és a kibontakozás, a keserű magány. Remek párhuzamokkal és jó hasonlatokkal tarkított szöveg. Ami igazából nagy kapcsolat, az a természet rejtett kincsei, mint pl. az alma vagy a verebek, a fa susogása stb. Ez mind olyan apró részlet, amin ha átsiklunk, nem érthetjük a filmet, ami elkalauzol bennünket olyan helyekre, olyan érzésekhez, amiket talán mi magunk is átéltünk életünk során, és csak párhuzamot vonhatunk.
Remekül összekomponált filmről beszélhetünk, ami ugyan alacsony költségvetésből készült, de a mondanivalója annál több. Valakinek pl. csak a nyugalom és a természet szépsége az, ami megmutatkozik, az emberi értékek, érzelmek pedig csak felesleges locsogásként értelmezhetők. Figyelni kell a részletekre és a kapcsolódásokra, mert ha elveszítjük a fonalat, üresnek érezhetjük a filmet.
Én csak ajánlani tudom, de készüljünk fel, hogy itt nem a cselekmény lesz a mérvadó, hanem a saját fantáziánk fogja elkészíteni ezt a filmet, amit mi magunk kreálhatunk meg a hallottak alapján, és érezhetjük át a mondanivaló szépségét, súlyát. Üdv, Yosi
50 Aranjuezi szép napok (2016)
Gyönyörű nyári nap a szabadban. Egy nő és egy férfi egy asztalnál ülnek a fák árnyékában, lágy szellő fúj, a távolban pedig Párizs sziluettje dereng. Ketten komoly... több»